supermarket_0.jpg

În weeekend, multe dintre noi obişnuiesc să gătească pentru săptămîna viitoare.

Însă, unele alimente, dacă sînt reîncălzite, nu doar că îşi pierd din calităţile nutriţionale, dar chiar pot deveni toxice.

1. Ciupercile

Cel mai bine este să le consumi de îndată ce le-ai gătit sau, dacă îţi mai rămîne o porţie pentru a doua zi, mănînc-o rece. Cînd sînt reîncălzite, ciupercile pot deveni periculoase pentru sistemul digestiv, întrucît apar nişte modificări în structura unor proteine din compoziţia lor.

2. Carnea de pui

Acelaşi lucru se întîmplă şi în cazul cărnii de pui, motiv pentru care este indicat să nu o consumi reîncălzită. În cazul în care nu poţi evita acest lucru, cel mai bine este să o încălzeşti la o temperatură joasă mai multe minute, decît repede dar la o temperatură ridicată.

3. Cartofii

Pe lîngă faptul că îşi pierd din calităţile nutritive cînd sînt reîncălziţii, cartofii devin şi toxici pentru organism.

4. Spanacul

Spanacul este o legumă care conţine nitrat într-o cantitate destul de mare. Dacă este reîncălzit cîteva zile la rînd, spanacul devine un potenţial carcinogen, din cauză că nitratul din compoziţia lui se transformă în nitrit, o substanţă periculoasă pentru corp.

5. Sfecla roşie

La fel ca spanacul, şi sfecla roşie poate creşte riscul apariţiei cancerului, dacă este reîncălzită. Dacă vrei să reduci la minimum acest risc şi să beneficiezi de efectele pozitive ale sfeclei roşii, cel mai bine este să o consumi în stare crudă.

DISTRIBUIȚI