Membrii Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret sport și mass-media din partea PCRM, PDM și PLDM nu au susținut propunerea socialiștilor de a reduce TVA-ul pentru producătorii de făină și ulei de floarea soarelui de la 20% la 8%, relatează Actualități.md.

Comuniștii, democrații și liberal-democrații au votat pentru excluderea acestei inițiative de pe ordinea de zi a Comisiei. Potrivit deputatului PD, Dumitru Diacov, propunerea nu este adecvată, deoarece trebuie să se fie menționată în buget, care nu a fost încă adoptat, și de asemenea este nevoie de o consultare cu membrii guvernului.

În replică deputatul socialist Ion Ceban a subliniat faptul că proiectul de buget pentru anul 2015, trebuia să fie prezentat încă în luna iunie a anului trecut, cu toate acestea, în ciuda faptului că este deja martie, el încă nu a fost adoptat, iar guvernul nu se grăbește să-l adopte.

Anterior, președintele fracțiunii Zinaida Greceanîi a declarat că proiectul de lege are ca scop îmbunătățirea competitivității produselor moldovenești pe piața internă și în străinătate.

"În prezent, TVA-ul pe grâu și pâine este de 8%, iar pentru făină – 20% pentru floarea-soarelui – 8%, iar pentru ulei din ea – 20%. Această diferență lovește în producătorii interni", consideră Greceanîi.

Menționăm că această inițiativă a fost destinată pentru a egala TVA-ul pentru producătorii de făină cu cel al producătorilor de grîu, care în acest moment, este de 8%. Producătorii moldoveni de făină în mod repetat s-au plâns de faptul că din cauza condițiilor neprielnice pentru ei, statul nu cumpără produsele lor, preferând făină mai ieftină importată. Cu toate acestea, se pare, că deputații din PCRM, PLDM, și PD, nu sunt interesați de rezolvarea acestei probleme.

 

DISTRIBUIȚI