rl.jpg

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei respinge acuzaţiile venite din partea autorităţilor precum că în spatele acţiunilor de protest ale profesorilor ar sta partide politice.

Miercuri, 12 aprilie la o conferinţă de presă la IPN, membrii federaţiei au declarat că revendicările lor poartă caracter pur social.

Corina Palangica, lider de sindicat la o grădiniţă din capitală şi educatoare a spus că regretă faptul că autorităţile cred că cineva din mediul politic îi impune să desfăşoare acţiuni de protest, în timp ce educatorii îşi cer dreptul la un trai decent. „De mai multe ori au încercat să ne potolească să nu ieşim în stradă. Ei nu îşi îndeplinesc sarcinile, suntem nevoiţi să ieşim să cerşim ca, iată, să ne acuze de activităţi politice”, a declarat Corina Palangica.

Valentina Mocanu, de asemenea, educatoare la o grădiniţă din Chişinău, a declarat că ieşirea ei în stradă nu este influenţată de niciun partid politic. „Aceste doleanţe vin din colectivele pedagogice care au necesitate de a le fi ridicate salariile pentru a duce un trai decent. Nu suntem influenţaţi politic, nu stă în spatele nostru niciun partid politic. Suntem noi, pedagogii, acei care nu facem politică”, a spus Valentina Mocanu.

Pe de altă parte, liderul Federaţiei, Dumitru Ivanov, a precizat că anume partide politice aflate la guvernare influenţează cadrele didactice şi non didactice să renunţe la ideea protestelor. Potrivit lui Ivanov, unele colective ar fi fost intimidate atunci cînd au încercat să se alăture la protestele anterioare. „Au lucrat partidele care au avut interes. Au fost intimidări în unele raioane. Persoana care intimida este membru de partid şi reprezentat al guvernării ”, a spus Ivanov.

Săptămîna trecută, după marşul de amploare al profesorilor, ministrul educaţiei Corina Fusu, a declarat că acţiunile de protest ale pedagogilor sunt cu tentă politică. Ministrul a specificat atunci că autorităţile nu au prevăzut în acest an în bugetul naţional bani pentru majorarea salariilor profesorilor.

DISTRIBUIȚI