2t4t43.jpg

Referat al unui student de cursul întîi – o atare notă i-a dat președintele comisiei parlamentare agricultură, deputatul PSRM Radu Mudreac, raportului prezentat de Minisiterul Agriculturii privind consecințele urgiei albe ce s-a abătut peste Moldova în plină primăvară.

Timp în care fermierii nu-și văd capul de necazuri și nevoi, viceministrul instituției de resort s-a prezentat în fața deputaților asigurîndu-i că totul este sub control. Revoltați de cele auzite, parlamentarii au constat cu stupoare că din ziua în care s-a dezlănțuit natura și pînă astăzi, organele abilitate nu au întreprins nimic pentru a le da o mînă de ajutor agricultorilor, iar singurul lucru de care se pot lăuda este emiterea a cîtorva comunicate și convocarea ședințelor. 

La moment, situația eu aș spune că nu este critică deoarece atît agenții economici, cît și ministerul care monitorizează situația din teritoriu, situația este sub control”, a declarat viceministrul Agriculturii, Ion Parea, citat a-tv.md. 

Control și bunăstare asta au arătat cifrele prezentate de Minsiterul Agriculutii, reprezentății cărora au venit cu un prim raport privind efectele calamităților naturale de la finele săptămînii trecute. Cert este că viceministrul s-a dovedit a fi sigur doar avînd foaia în fața, iar o dată ce a fost luat la întrebări, lipsa documentării și-a spus cuvîntul. 

Nouă nu ne trebuiesc foițe. Pe noi ne interesează care culturi au suferit de înghețuri și dacă este posibilitatea de reînsămînțare? O cunoașteți care este situația cu nucul? A-ți văzut că nucul este pîrjolit de îngheț? Tot vîrful la copaci. De ce îmi spuneți că situația e bună?”, a menționat preeșdintele comisiei de profil, Radu Mudreac. 

După informația pe care noi o dispunem astăzi, repet, nici acei din teritoriu nu cunosc situația reală care este”, a menționat Ion Parea. 

Cum au început să se ridice temperaturile, cum gata lucrurile se văd deodată. Florile de la prun s-au făcut cafenii din prima zi cum a dat soarele, a doua zi a început să se înegrească astăzi cad jos cu totul, la 100 de procente se duc jos. Și de aceea situația este gravă. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat deputatul PLDM, Petru Porcescu. 

Argumentul adus de viceministru i-a lăsat cu gura căscată pe deputați. Rezultă că timp în care fermierii încercau cu disperare să-și salveze livezile și grădinile, cei de la minister stăteau bine mersi în birouri, lucru pe care, de altfel, îl fac și acum. 

Eu înțeleg că aveți skype, vedeți situația floarei de la prun prin skype. Asta e altă situație, pe noi ne interesează situația reală. Împreună cu experții trebuie să fiți în teritori. "Noghi v ruki" și în livadă sau pe cîmp, dar nu din birouri să-mi dați informații. Eu nu le cred”, a spus Radu Mudreac.

Aici poți să vezi unele lucruri stranii: s-au înregistrat temepraturi agenții economici mai așteaptă încă o zi sau două. Eu îs sceptic că agentul economic stă și mai așteaptă, eu cred că el sărmanu stă și plînge asupra acelei culturi și nu stă să aștepte”, a declarat deputatul PSRM, Corneliu Furculiță. 

Amintim că în perioada 20-21 aprilie, în Moldova a nins abundent, intemperiile cauzînd prejudicii serioase agriculturii.

DISTRIBUIȚI