dodo.jpg

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon constată că Partidul Democrat în frunte cu liderul său oligarhul Vladimir Plahotniuc nu intenționează să renunțe la ideea privind schimbarea sistemului electoral prin implementarea votului uninominal.

Mai mult, potrivit lui Dodon, în cadrul majorității parlamentare de la guvernare deja s-ar fi ajuns la o înțelegere privind votarea și punerea în aplicare a noilor prevederi propuse de PD.

În acest sens șeful statului menționează că va bloca prin toate instrumentele de care dispune, votarea și eventuala intrare în vigoare a proiectului de modificare a legislației electorale a democraților.

În cazul în care însă nu-i va reuși acest lucru, Igor Dodon comunică, că va cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova.

Președintele țării subliniază de asemenea, că dacă PD și Plahotniuc își vor realiza planul cu privire la schimbarea sistemului electoral prin implementarea votului uninominal atunci toată lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta inițiativei, să protesteze pînă la capitularea definitivă a guvernării și anunțarii alegerilor parlamentare anticipate.

În condițiile create, ținînd cont de graba cu care se desfășoară toate evenimentele, cer sprijinul cetățenilor, a societății, a partenerilor străini pentru a face presiuni de renunțare la ideea votului uninominal. În caz că se va întîmpla altfel, așa cum am menționat, ne vom rezerva toate drepturile constituționale pentru a opri acest proces”, a conchis președintele RM.

Amintim că ieri, președintele RM Igor Dodon a lansat inițiativa cu privire la modificarea sistemului electoral prin implementarea sistemului mixt de vot.

DISTRIBUIȚI