jfj.jpg

Președintele ales al Republicii Moldova Igor Dodon, comentează pe pagina sa de pe o rețea socială, graba cu care guvernarea a selectat candidatul pentru funcția de procuror general, care cel mai probabil urmează a fi numit în funcție de către actualul șef al statului Nicolae Timofti, relatează Actualități.md.

Potrivit lui Dodon, mandatul președintelui Timofti a expirat deja, el acum are mai mult un rol de interimar, pînă la învestirea în funcție a noului președinte.

Timofti nu mai are legitimitatea de a lua decizii de mare importanță politică pentru țară, mai ales dacă aceste decizii nu sunt urgente, nu țin de forță majoră. Iată de ce consider că numirea procurorului de către Nicolae Timofti este lipsită de legitimitate, este chiar ilegală, se face în grabă, aproape pe furiș, ca și votarea actualului Guvern Filip”, scrie Dodon. 

Președintele nou ales menționează că nici actualul Consiliu Superior al Procurorilor nu are credibilitate, potrivit lui Dodon, acest consiliu este subordonat guvernării și în acest mod se denaturează însuși sensul de reformare a procuraturii.

Să vedem dacă Timofti va demonstra caracter măcar pe final de mandat și va refuza să participe la acest abuz evident.

Se confirmă că din această cauză se tergiversează validarea alegerilor de Curtea Constituțională, ca să nu mă pot opune oficial și real la aceste afaceri politice oligarhice.

Declar că dacă Timofti va numi un procuror, acesta nu va avea legitimitate nici în fața mea, nici în fața poporului Republicii Moldova. Voi depune toate eforturile pentru a schimba persoana numită cu un alt candidat care va fi ales in baza unui nou concurs public, din afara schemelor oligarhilor de la guvernare”, subliniază Igor Dodon.

Precizăm că astăzi Consiliul Superior al Procurorilor a selectat candidatura lui Eduard Harunjen pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova.

 

DISTRIBUIȚI