Mai mulți experți au prezentat o analiză a sondajului  realizat de IMAS în perioada 1-10 noiembrie. Potrivit acestora sondajul respectiv are scop manipulativ, fiind orientat către activul de partid PSRM cu scopul de al demotiva, prezentînd un scor electoral diminuat. Un alt obiectiv este de a încuraja activul PDM aratînd că are trend ascendant, relatează Actualități.md.

Prezentul sondaj nu poate fi utilizat drept sursă de informare veridica din următoarele motive;

• Autorul nu a prezentat baza de date (nu poate fi verificat ce manipulari sa realizat cu baza de date).

• Autorul nu a prezentat instrumentul de colectare (chestionarul ) în dependenţă de felul cum sunt formulate întrebările în chestionar, poţi favoriza un candidat şi defaforiza alt candidat în cazul respectiv PSRM a fost defavorizat.

• Autorul prezinta drept rezultate finale doar pe cei circa 60% din participanti care se consideră la moment decişi pentru cine să voateze, altefel spus 40% sunt indecisi, cu asa procent de indecisi poţi face doar acţiuni de manipulare în favoare unui candidat electoral. La sondaj au participat 1005 persoene dar toata analiza s-a bazat pe cei 600 respondenţi care se considerau decicşi.

• Marja de eroare pentru pentru cele 600 de chestionare constituie circa -+5 % care de fapt este aproape de pragul de accedere în parlament.

• Nu este clar, cum a fost elaborat eşantionul, un element foarte important la momentul actual deoarece diferenţa pe raioane este foarte semnificativă. De exemlu, în raioanele de nord media celor care afirmă ca vor vota pentru PSRM este circa 16% , in cazul cînd în esantion nu este prezent nordul, imediat diminuam ponderea obţinută de PSRM şi a restul partidelor de stînga.

Situaţia reală la moment pentru PSRM

Dinamica evoluţiei opţiune vot pentru PSRM şi dimamică simpatizanţi PSRM,indică faptul că votanţii PSRM sunt în creştere.

Bazinul electoral (simpatizanţii PSRM )constituia la data 4 noiembrie circa 36% , ponderea respectivă serveşte suport pentru afirmarea că PSRM pot acumula circa 15 % din voturi.

 

 

 

DISTRIBUIȚI