Actuala guvernare a renunţat la ideea depunerii cererii de aderare la Uniunea Europeană pentru a împiedica Bruxellesul să intervină în scandalul legat de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, relatează Actualități.md.

Depunerea unei cereri de aderare, indiferent de finalitate, ar oferi UE pârghii suplimentare pentru a interveni în procesele interne din Moldova. Concluziile se conţin în studiul semnat de expertul de la IDIS Viitorul, Leonid Litra.

Odată depusă, cererea de aderare ar fi oferit UE un instrument puternic de a interveni în dosare importante în Moldova. (…) Afirmaţia pe ton brutal a preşedintelui PD, Marian Lupu, secondată şi de PLDM prin Valeriu Streleţ, precum că Moldova nu trebuie să depună cererea de aderare pe motiv că va primi un răspuns negativ şi că „trebuie de aplecat urechea la sfaturile celor din Europa” este un semnal clar că Moldova nu doreşte o avansare a relaţiei cu UE”, afirmă expertul de la IDIS Viitorul.

Potrivit expertului, depunerea cererii de aderare la UE şi obţinerea unui rezultat pozitiv este aproape în totalitate dependent de voinţa Chişinăului, care urmează s-o susţină prin reforme concrete în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, dar şi printr-o anchetă credibilă în dosarul Băncii de Economii.

Dacă Moldova va depune cererea de aderare, va trebui să răspundă la chestionarul Comisiei Europene ca să determine cât de mult se racordează criteriilor de la Copenhaga, aşa cum au făcut statele din Balcani atunci când au primit statutul de candidat. Politic, asta înseamnă că Chişinăul acceptă prioritatea Bruxelles-ului în materie de politică internă, lucru care ar fi total inacceptabil pentru Chişinău în condiţiile în care ar avea o agendă dublă”, mai spune Leonid Litra.

Leonid Litra consideră că PLDM şi PD au renunţat la obiectivele proeuropene inclusiv de dragul comuniştilor, pentru „a acomoda PCRM în coaliţia creată pentru ca ultimul să-şi poată păstra electoratul şi să-şi apere poziţia expusă în electorală”.

Actualități.md amintește că anterior socialiștii au cerut tribunal internațional pentru oligarhii de la guvernare.

În acest context Partidul Socialiştilor din Republica Moldova acuză actuala guvernare oligarhică de următoarele:

Comiterea crimelor economice împotriva Republicii Moldova. Din această categorie fac parte furturile de miliarde din sistemul bancar al ţării, adoptarea unui buget de stat şi a unei politici bugetar-fiscale antisociale pentru anul 2015, care prevăd o majorare totală a preţurilor şi tarifelor şi crearea condiţiilor nefavorabile pentru agenţii economici;

Genocid social asupra populaţiei RM. Pe teritoriul ţării are loc închiderea masivă a şcolilor, centrelor medicale, cresc preţurile la mărfurile de primă necesitate şi la medicamente, are loc majorarea tarifelor pentru serviciile comunale;

Falimentarea fermierilor şi agenţilor economici. Drept rezultat al politicii guvernamentale, fermierii moldoveni nu au cu ce să înceapă lucrările agricole şi falimentează, iar agenţii economici închid afacerile şi pleacă din Moldova;

Instaurarea dictaturii şi pericolul pentru securitatea naţională a ţării. În Moldova s-a instaurat un monopol total asupra mijloacelor de informare în masă. Sînt întreprinse tentative de a închide posturile de televiziune indezirabile.

Opoziţia este persecutată. Deschis, la posturile de televiziune sînt promovate mesaje pro-unire, adică pro-lichidarea statalităţii RM. Militarii moldoveni sînt obligaţi să participe la misiunile NATO. Toate acestea împreună contribuie la suprimarea securităţii naţionale şi a integrităţii Moldovei. Pînă în prezent, rămîn neelucidat omorul lui Sorin Paciu în timpul „vînătorii regale” din Pădurea Domnească, moartea misterioasă a lui Ion Butmalai, care planifica să prezinte publicului larg mai multe probe temeinice privind schemele criminale ale partidelor de la guvernare, precum şi omorul mamei ziaristului de opoziţie, Dmitri Ciubaşenco.

În situaţia creată, Partidul Socialiştilor cere şi insistă categoric:

1. Desecretizarea tuturor documentelor ce ţin de sustragerea banilor din băncile ţării şi publicarea de urgenţă a raportului KROLL;

2. Organizarea unui tribunal internaţional pentru oligarhii de la guvernare, care au furat miliardele şi nu doresc să le întoarcă. PSRM deja a venit cu o astfel de solicitare către mai multe organizaţii internaţionale: Money Wall, OLAF, Interpol şi altele;

3. Păstrarea statutului de neutralitate a Moldovei şi stoparea proceselor ce duc la aderarea neoficială a ţării la NATO;

4. Ţinînd cont de situaţia complicată, creată în sectorul real al economiei, alocarea în regim de urgenţă a 1,5 miliarde lei pentru agricultori şi majorarea pensiilor cu 20%.

 


 

DISTRIBUIȚI