Președintele Partidului Socialiștilor din Moldova, deputat al parlamentului, Igor Dodon a relateat în cadrul unei emisiuni, care sunt principalele cauze ale destabilizării pieței valutare, informează Actualități.md.

"Principalele motive la ceea ce se întâmplă în ultimele luni în piața valutară – sunt activitățile speculative, pe care le asigură și la care închid ochii autoritățile de reglementare, mai ales Banca Națională. Întreaga problemă a început anul trecut: atunci încă nu erau probleme cu rubla rusească; nu era încă o astfel de scădere serioasă a exporturilor; nu a existat nici astfel de probleme mari cu banii de la lucrătorii migranți. Totul a început atunci când oligarhii au furat zeci de miliarde de lei din sistemul bancar: de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Acești bani pe care i-au furat (de ex. lei), ei aveau nevoie să-i transforme în valută (de ex. dolari, euro). Ei au început să cumpere masiv dolari și euro, iar acest lucru a condus la faptul că cursul a început să crească", a declarat liderul socialist.

Igor Dodon a menționat că în ultimele patru luni cetățenilor moldoveni au fost înșelați de două ori: "Ceea se întâmplă în ultimele 4-5 zile (adică cursul de schimb a început să scadă), iată aceeași oligarhi care atunci au cumparat dolari și euro pe un curs. Vă amintesc: 15, 16, 17 lei. Mai departe ei au creat un agiotaj pe piața valutară și nu au intervenit atunci când rata a început să crească. Au creat o situație în care oamenii în masă au început să cumpere dolari și euro, și au creat un deficit valutar pentru a crește și mai mult rata. Apoi, aceiași oligarhi, firmele lor au vîndut valuta la rata mai mare, au redus cursul și astfel au tras pe sfoară oamenii de două ori – prima dată anul trecut, și a doua oară – acum".

Deputatul a menționat că, în urma unei anchetării situației din sectorul financiar-bancar, el va prezenta informații detaliate.

"Noi am insistat și am obținut faptul că în parlament va fi creată o comisie care va investiga toate acestea termen de două săptămâni. Vom prezenta informațiile – cine a făcut-o și ce trebuie să faceți pentru ca mai mult să nu se întîmple o situație similară", a concluzionat Igor Dodon.

Actualități.md reamintește că pe 20 februarie, deputații parlamentului au numit conducerea comisiei care va investiga situația de pe piața financiară a Republicii. Astfel, reprezentanții partidelor aflate la putere, care au jefuit băncile au jefuit vor investiga situația de pe piața financiară a Moldovei.

În ciuda faptului că inițiativa de crearea comisiei a venit din partea Partidului Socialiștilor, de opoziție, în conducerea sa au fost aleși doar reprezentanții noii coaliții coaliție – PCRM, PLDM și PD. Președinte a fost ales Răducanu, vice-președinte – Reidman, secretar – Mocanu. Astfel, speranța la măcar puțină obiectivitate în investigarea situației de pe piața financiară din partea reprezentanților partidelor care au furat băncile, aproape că nu există.

 

DISTRIBUIȚI