Președintele țării continuă să se bucure de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, arată rezultatele unui nou sondaj sociologic, realizat la comanda Asociației Sociologilor și Demografilor. La întrebarea ”Care este personalitatea politică în care aveți cea mai mare încredere”, peste 50 la sută dintre subiecți l-au menționat pe Igor Dodon. De asemenea, studiul a scos la iveală că Partidul Socialiștilor ar acumula aproape 50 la sută din voturi, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare.

Potrivit sondajului, președintele țării, Igor Dodon, se bucură de încrederea a peste 50 la sută dintre cetățeni. Pe locul doi, cu puțin peste 14 la sută, s-a clasat premierul Pavel Filip. Locurile trei și patru le-au revenit liderilor PPDA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu, în care au încredere 11,6 la sută și, respectiv, 5,4 la sută dintre cetățeni
Peste 52 la sută dintre cetăţeni au declarat că apreciază activitatea șefului statului. Ca urmare, Președinția a urcat, pentru prima dată în istorie, pe poziția a doua în clasamentul instituțiilor de stat în care oamenii au cea mai mare încredere, după Biserică. Sondajul mai arată că dintre cetățenii care au decis pentru ce formațiune politică vor vota la alegerile parlamentare, 49,7 la sută au ales PSRM, adică fiecare al doilea cetăţean dintre cei care împărtășesc anumite convingeri politice. Pe locul doi s-a clasat PPDA, cu 15,9 la sută, urmat de PDM, cu 13,5 la sută, şi PAS, cu 11,1 la sută.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoare va avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Eurasiatică”, peste 40 la sută dintre cei intervievați au optat pentru Uniunea Economică Eurasiatică, în timp ce pentru UE – mai puțin de 39 la sută. În același context al referendumului, oamenii au fost întrebați dacă susțin aderarea Republicii Moldova la blocul militar NATO. Peste 61 la sută au răspuns că ar vota contra, în timp ce mai puțin de 22 la sută ar vota pentru.
Studiul sociologic a fost efectuat în perioada 26 iunie – 7 iulie, pe un eșantion de 1.195 de oameni din 81 de localități. Marja de eroare este de trei la sută.

DISTRIBUIȚI