În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban a vorbit despre demisia lui Dorin Chirtoacă, alegerile anticipate în capitală, când PSRM va decide cine e candidatul formațiunii la funcția de Primar al capitalei, cum vede evoluția situației politice în RM în următoarele luni, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ceban, socialiștii au cerut constant demisia lui Dorin Chirtoacă în ultimii ani. Acum când ea s-a produs, cum comentați?

I.C.: Este una din puținele decizii corecte pe care a luat-o Dorin Chirtoacă pe durata întregului mandat de 10 ani de primar. Păcat că este una întârziată, pentru că acest lucru trebuia să se întâmple cel târziu în iunie anul trecut și atunci deja am fi avut alegeri în capitală. Alegerile sunt cel mai democratic mod de a stabili pe cine îl avem în fruntea capitalei, dar nu ceea ce este la momentul de față. Să vedem, urmează să fie realizate toate procedurile legale și să mergem în campanie.

T.: Pe cât de pregătit este PSRM de alegerile anticipate ale primarului Capitalei?

I.C.: Noi suntem gata măcar și duminica viitoare să fie desfășurate alegeri. Nu avem nici o problemă, absolut. Avem o echipă foarte bună, avem proiecte foarte importante deja realizate sau în proces de realizare. Avem o viziune foarte clară asupra a ceea cum ar trebui să se dezvolte orașul pe foarte multe dimensiuni. Colegii noștri, de luni până vineri, sunt antrenați în dezbateri publice, prezentări de programe, proiecte, conferințe de presă, unde vin cu soluții foarte clare. Echipa este foarte bună, viziune noi avem, respectiv, așteptăm campania electorală.

T.: Considerați că ar fi bine ca aceste alegeri să aibă loc concomitent cu alegerile anticipate în CMC sau e vorba de două subiecte politice absolut diferite?

I.C.: Sigur că ar fi foarte bine ca să existe și alegeri anticipate în CMC, astfel ca primarul nou să vină cu o nouă componență a Consiliului. Din câte înțeleg, din punct de vedere juridic, ar fi mai complicată această procedură, pentru că ar trebui să nu se într-unească o perioadă Consiliul. Pe  de altă parte, ar trebui să existe unele proceduri din punct de vedere legal realizate, dar ele sunt mai complicate decât ar părea. Dacă întrebarea este dacă ar fi bine, atunci răspunsul e da. Mai ales că avem 17 liberali care timp de doi ani și jumătate nu au propus nici un proiect normal în CMC, cu excepția subiectelor ce ţin de arendă sau a celor funciare. Iată de asta, dacă ați observat, în cadrul tuturor emisiunilor la care participăm, îi întrebăm și nimic nu pot răspunde.

T.: În caz de alegeri anticipate în capitală, cine credeți că vor fi principalii concurenți electorali?

I.C.: Eu cred că această întrebare trebuie să o acordați analiștilor politici. Ei dau astfel de analize. Dar dacă mă întrebați pe mine, încerc să vă răspund. În primul rând, este dreapta şi nu știu dacă va fi sau nu va fi unită. Nu se exclude că Maia Sandu va încerca să-l încalece pe Andrei Năstase a doua oară, prin înaintarea unui candidat comun care ar fi din partea PAS. Eu cred că asta ar fi cea mai mare pierdere pentru Andrei Năstase. Deci, dacă merg împreună, atunci ei probabil vor înainta un candidat ce va trebui luat în calcul. Doi – sigur, dacă se decide, dna Silvia Radu, ar putea să ia ceva, dar puțin. Nu o numesc primar interimar, pentru că noi considerăm că este în funcție nelegitim. Trei – stânga, iar stânga însemnă noi.

T.: Când PSRM va decide cine e candidatul formațiunii la funcția de primar al capitalei? Dvs. ați fi tentat să candidați?

I.C.: La noi partidul decide. Avem o primă ședință săptămâna viitoare, unde o să discutăm mai multe lucruri legate de strategie și tactică. Nu știu dacă vom discuta candidatul la această etapă. Trebuie să fi anunțate alegerile și după aceasta, cred că în cel mai scurt timp,  toate procedurile vor fi realizate. Am mai spus că această funcție nu este un sacou sau un pulover – e o funcție de mare răspundere.

T.: Ar fi posibil, dar și ce se va întâmpla dacă se vor găsi pretexte juridice pentru anularea alegerilor anticipate ale primarului capitalei?

I.C.: Cu regret, în condițiile actuale, RM este țara de unde a venit Dorin Chirtoacă – de la emisiunea „Surprize – surprize”. Deci, orice este posibil. Deși legea spune clar că alegerile trebuie să aibă loc în condițiile actuale pe 20 mai şi organele abilitate trebuie să-și facă meseria. Nu e cazul să se meargă pe tertipuri juridice, cum s-a făcut în alte situații, spre exemplu în ceea ce ţine de competențele Președintelui, interpretate de către CC. Reducând la absurd – da, pot găsi pretexte, dar în mod normal – nu.

T.: În ultimele zile, în spațiul public a apărut o idee precum că alegerile anticipate ale Primarilor de Chișinău și Bălți ar putea avea loc concomitent cu alegerile parlamentare anticipate. Pe cât de posibil vi se pare acest scenariu?

I.C.: Evident, noi ne-am dori acest lucru. Noi am pledat întotdeauna pentru alegerile parlamentare anticipate, încă din 2014, și am fost corecți în acest sens, pentru că într-adevăr a fost nevoie. De atunci s-au întâmplat foarte multe lucruri negative. Însă, iarăși pentru alegerile parlamentare anticipate, trebuie să existe două scenarii. Unu – este vorba de nevotarea legilor o perioadă anumită de timp de Parlament, ceea ce nu merge, pentru că avem doar perioada asta de trei luni de zile și doi –  demisia Guvernului, dar nu cred că PDM este în stare să meargă pe așa o formulă.

T.: Cum vedeți evoluția situației politice în RM în următoarele luni?

I.C.: Eu cred că situaţia o să fie foarte tensionată. Deja se simte că practic toată lumea a intrat în campania electorală. Chiar dacă noi nu ne-am fi planificat unele acțiuni, suntem într-un mod sau altul nevoiți să răspundem celor care deja o fac. Eu cred că va fi foarte fierbinte în acest an, din toate punctele de vedere. Avem și alegerile locale și cele parlamentare, ulterior iarăși locale. Dar suntem gata să învingem în toate tipurile de alegeri ce vor avea loc.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

DISTRIBUIȚI