O expertiză de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Este-Europene arată că o multitudine de produse lactate de pe rafturile magazinelor noastre nu conțin grăsimi lactate, scrie logos-press.md.

Supuse expertizei au fost 126 de produse lactate autohtone și de import. Acestea erau procurate începând cu 28 noiembrie 2017 în diverse magazine: supermarketuri, alimentare, magazine de firmă, etc.

Specialiștii au verificat untul, smântâna, cașcavalul și produsele de brânză, brânza și crema de brânză, laptele acru, chefirul, iaurturile, frișca și laptele condensat. De tot, a fost verificată producția a 45 de companii din diverse țări, iar dintre cele moldovenești au fost controlate «JLC», «Milk Mark», «Lactis», «Inlac», «Lapmol», «Fabrica din Drochia», «Fabrica de brânzeturi Soroca», «Fabrica de brânzeturi Cahul», «Incomlac», «Sana».

Din cele 126 de produse, o pătrime a picat testul. Cea mai mare cantitate de grăsimi de proviniență străină o au produsele JLC. În majoritatea produselor acestei companii autohtone e o cantitate de grăsimi vegetale care cu mult întrece limita. Astfel, în produsul „Brânză de casă” de la JLC, aproape 96% din grăsimi sunt de proviniență străină. În brânza „Făguraș” grăsimile vegetale sunt în proporție de 89%, iar în „Grăuncior” -aproape 90%.
Suferă și produsele în care, cel puțin pe etichetă, grăsimi nu trebuie să existe. Brânza „Fitness” are de fapt 0,5% grăsimi în loc de 0%, iar în „Mic Vis” care se consideră și el degresat există 7% grăsimi, dintre care aproape 40% – vegetale.

Expertiza a fost picată și de untul ucrainesc „Latti”, cașcavalul „Adîgheiskii” de la „GM-Com”, cașcavalul „Suluguni” de la aceeași firmă, „Savușkin”, „Mozzarella fresco 39% Latte”, brânza „Milk Mark” și laptele condensat „Gustiar”.
Vedeți întreaga listă în tabelul de mai jos sau accesând acest link.

DISTRIBUIȚI