as.jpg

Comisia de la Veneția își va expune opinia privind proiectul de revizuire a legislației electorale a Republicii Moldova în luna iunie.

Pînă atunci, pe data de 10 mai o delegație de la Strasbourg va veni la Chișinău ca să discute cu autoritățile moldovenești și alte părți interesate despre proiectul democraților și al socialiștilor privind introducerea sistemului uninominal de vot, respectiv cel mixt.

Reprezentanții Comisiei de la Veneția au confirmat pentru moldNova că Maxim Lebedinschi, consilierul pe probleme juridice a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat instituția pe 20 aprilie ca să transmită experților europeni proiectul deputaților PSRM privind modificarea Codului electoral, care prevede implementarea sistemului mixt de vot. Purtătorul de cuvînt al Comisiei, Jaime Rodriguez Murphy, a confirmat că instituția a primit pe data de 15 martie și proiectul Partidului Democrat, privind introducerea votului uninominal, care a fost transmis de spicherul Andrian Candu a doua zi de la anunțul lui Vlad Plahotniuc în acest sens.

O delegație comună a Comisiei de la Veneția și a OSCE/ODIHR va vizita Chișinăul pe data de 10 mai pentru a se întîlni cu autoritățile și cu alți actori electorali interesați, în vederea adoptării unui aviz comun cu privire la proiectul de revizuire a legislației electorale a Republicii Moldova la următoarea sesiune a Comisiei care va avea loc în perioada 16-17 iunie 2017”, a precizat Murphy.

DISTRIBUIȚI