[:md]

 

In pofida unei potente proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor. Oierii au o vorbă: cică ar fi murit mama aia care năştea ciobani, acum mamele fac numai oameni de afaceri şi manechine. Despre aceasta meserie ne va vorbi ciobanul Gheorghe Pintilie.

–         La ce virsta a vietii ati devenit cioban?

Eu am 36 de ani, sunt cioban de 4 ani de zile

–         Cum e meseria asta de cioban?

Ciobanul e ala care mină oile, le mulge, le tunde, le ingrijeste, le apara de lup. In citiva ani, daca e profesionist si da dovada de dragoste fata de animale, condiţie esenţiala pentru supravietuirea in meserie, ciobanul isi cumpara ai el citeva oi, le inmulteste si astfel evoluează şi ajunge oier. Cind isi face turma isi poate angaja propriul cioban, dacă are noroc.

–         Cite oi aveti in grija?

Am avut anul trecut 380 de oi, insa fie ca oamenii le-au mai muat sa le taie pentru frigarui, fie ca au murit, am avut un moment cind sapte oi s-au pierdut, acuma insa am ramas cu 342 de oi, miei tinerei.

–         Cum se prepara carnea de oaie?

Eu nu am traditie gastronomica sa gatesc carnea de oaie, dar e recunoscuta ca desfunda arterele, are continut scazut in colesterol si ajuta la potenta, mie imi place sa gatesc carnea de miel tinerel, sa o condimentez cu diferite mirodenii dupa care sa fac frigarui din ea, in timp ce se coace sa o stropesc cu vin rosu, ah…(suspina).

–         Ce salariu aveti?

Pentru un cioban se ajunge si pina la  la 2.800 de lei salariu. Uneori stapinii acestor oi mai ofera bani in plus daca le-au placut cum am ingrijit de oile lor, altii imi ofera mincare, in principiu nu-mi ajung banii pentru ca am si eu familie cu patru copii si trebuie cumva s ao intretin si eu.

–         Nustiu daca ati auzit dar in citeva sate din raionul Causeni au venit lupii la stina, ati avut asa cazuri de cind sunteti cioban?

Slava Domnului nu am avut asemenea cazuri si sper ca nici nu voi avea, imi pare rau sincer pentru oamenii care au suferit de pe urma lupilor, imi imaginez cum e, dar toate se fac cu ajutorul lui Dumnezeu, trebuie s ate rogi mereu in orice ipostaza ca sa tea jute sis a fim toti sanatosi. Iata eu sunt bolnav si uneori imi vine greu sa alerg dupa oi, le mai scot la pascut si ele alearga cind vad un cimp mai verde, ma dor picioarele, e foarte obositor sa fii cioban, dar e bine ca-mi place meseria. Macar cu acest lucru trece timpul.

–         Cum se prepara casul de lapte de oaie?

Laptele puţin caldut se amesteca bine cu cheagul. La 10 1 lapte se pun 15 ml cheag sau cheag din comerţ după prescripţii. Daca se prepară la stina, se va pune la circa 200l lapte 200 ml cheag , ca sa se inchege mai incet. Vasul se acoperă si laptele se lasa să se inchege. Dupa ce s-a inchegat, în circa o ora, se amesteca imediat cu o lingura ca sa se separe zerul şi apoi se presează usor cazeina cu ambele palme, ca sa se adune intr-un loc. Apoi, se introduce o fata de masa din etamina sau un servet din tifon (depinde de cantitate) în vasul cu brinza, rasturnind brinza in tifon sau fata de masă. Zerul se strecoară treptat in vasul in care se va prepara urda si toate resturile de brinza se aduna in servet care, apoi, se va stringe, presindu-se şi cu mina ca sa se scurgă zerul. Cind nu mai este zer in vas, se dezveleste brinza si se zdrobeste bine cu mina, adunind iar fata de masa sau servetul in jurul ei. Se repeta aceasta operatie inca de doua ori, apoi se aduna servetul, respectiv fata de masa in jurul ei, presînd bine cu mîinile de fiecare dată. în această fază, brînza împreună cu şervetul sau fata de masa se pune intr-o formă potrivita, ca marime, rotunda sau patrată, din scindură, ca sa incapa toata cantitatea in forma. Sub forma si deasupra ei se pune cite o planseta care sa intre in forma si peste ea se pune o greutate; se lasă astfel 7—8 ore, ca sa se scurga bine de zer. In lipsa formei, se poate pune peste brinza bine legata in servet o planseta si peste ea o greutate.

Casul astfel obţinut se poate consuma proaspăt pentru orice preparat.

Secret: Casul se poate pastra ca atare sau se poate pune in pungi de nailon, la congelator, fara sa sufere nici o modificare (brinza telemea nu se poate conserva la congelator, deoarece apa pe care o conţine ingheata si brinza se va sfarima cind se va dezhgeta).

–         La ce profesie ati visat mic fiind?

Eh!, cu totii dorim sa devenim cineva in aceasta viata dar viata ne duce pe alte fagasuri si alte tarimuri, mi-am dorit sa fiu medic veterninar dar sarac fiind si neavind bani am ajuns ceea ce am ajuns, bine ca tot linga animale sunt, plus ca mai am si trei ciini linga mine, atunci cind nu-mi vad oile citeva zile, se intimpla de obicei cind sunt bolnav, am impresia ca parca nu mi-am vazut proprii de ani de zile.

–         Un sfat pentru stapinii de oi?

Ar fi bine sa aiba rabdare si sa nu ma bata la cap cu toate prostiile, sa aiba grija de animale caci si ele au suflet, sa nu uitam ca mielul este animal sfint.

Multumim pentru interviu

Interviu realizat de Tatar Diana

 

ПОДЕЛИТЬСЯ