[:md]

 

Aproximativ 140 de texe au pregătit socialiştii în proiect de soluţii de alternativă pentru modernizarea Republicii Moldova. Rezultatele muncii de mai multe luni de zile a echipei PSRM au fost prezentate astăzi, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Igor Dodon, domeniiile care necesită aplicarea acestor reformele sunt: Consolidarea statalităţii; Relaţii interetnice şi interconfesionale; Relaţii externe; Reforma electorală; Justiţie, combaterea corupţiei şi asigurarea securităţii cetăţenilor; Protecţia socială; Remunerarea muncii; Sistemul de pensii; Sectorul real al economiei; Sistemul bugetar-fiscal; Industria şi sectorul agrar; Infrastructura, transport şi comunicaţii; Ocrotirea sănătăţii; Programe pentru copii şi tineri; Sistemul educaţional.

Soluţiile propuse de socialişti reprezintă o foaie de parcurs pentru un eventual Guvern de Alternativă, care mai devreme sau mai târziu va fi instituit în Republica Moldova.

“Aceste soluţii pot fi privite ca teze ale unui program de guvernare, iar mecanismele de înfăptuire vor fi desfăşurate pe larg fie în campania electorală, fie în cazul reformatării guvernării”,  a precizat liderul PSRM.   

Politicianul susține că soluțiile prezentate la conferința de astăzi reprezintă principalele obiective politice pentru Partidul Socialiştilor, care consideră că este de datoria lor morală şi civică să fie alături de cetăţeni şi să propună soluţii reale care ar putea îmbunătăţi viaţa societăţii.

“În prezent sunt necesare măsuri urgente şi eficiente atît pentru consolidarea statalităţii, cît şi pentru ameliorarea situaţiei socio-politice şi economice din ţară. Domeniile cele mai afectate sunt cele sociale – educaţia, ocrotirea sănătăţii, protecţia şi asistenţa socială. În aceste condiţii, atît în Parlament, cît şi în consiliile locale, socialiştii vor promova iniţiative capabile să rezolve o parte din cele mai grave probleme ale societăţii”, a mai adăugat deputatul.

 

Ideile din acest proiect vor fi consultate cu experţi, politicieni, reprezentanţi ai mediului de afaceri, oameni de cultură, savanţi, medici şi profesori, agricultori, locuitori ai raioanelor ţării etc. Pe măsură ce vor parveni propuneri de îmbunătăţire a proiectului, el va lua o formă mai complexă şi mai adaptată realităţilor ţării. Procesul de consultare pe marginea proiectului de soluţii alternative se va desfăşura pe perioada anilor 2013-2014, pentru a obţine un program de guvernare popular, bine cunoscut şi aprobat de cetăţeni.  

 

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ