Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publica efectuat la comanda Comisiei Atlantice Slovace (CAS) în colaborare cu Insititutul pentru Politici Central Europene (PCE), arata ca majoritatea moldovenilor tind spre Uniunea Vamală Euroasiatică.

Aceasta privită drept un model care potențial poate oferi o soluție rapidă pentru insitituirea stabilității, prosperității și securității.

Rezultatele sondajului, comparate cu constatările unui sondaj similar din 2009, în continuare dezvăluie un șir de tendințe alarmante în atitudinea moldovenilor față de UE, precum și în percepția relațiilor R. Moldova cu UE și ale R. Moldova cu Federația Rusă.

Actualmente, în percepția publică față de UE prevalează frica de incertitudine și anticiparea negativă a schimbării, ceea ce duce la o pierdere a încrederii și reciprocității în relațiile R. Moldova -UE.

Din punct de vedere al percepției populației despre sine, există un sentiment de inferioritate în comparație cu țările UE. Doi din cinci repondenți (42,6%) consideră că UE percepe R. Moldova drept un partener de mâna a doua.

Deasemenea, in anul 2012 un alt barometru de opinie publica arata ca Dacă Republica Moldova daca ar adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, vom trăi bine, am beneficia de gaz ieftin, vinul nostru ar curge nestingherit pe piaţa rusă, iar problema transnistreană ar fi, în sfârşit, rezolvată.

Aceste argumente sunt oferite pentru mulţi din cei 57% de moldoveni care, sunt gată să voteze pentru integrarea ţării noastre în respectiva Uniune Vamală.

 

DISTRIBUIȚI