De ani de zile, Republica Moldova asteapta regim liberalizat de vize cu UE. Deocamdata actuala guvernare ca si precedenta promit, numai ca Moldova tot pasul pe loc tine. Saptamina care a trecut numai despre acest lucru s-a vorbit, or Summit-ul de la Vilnius este un pas spre ceva, catre ceva?Daca unii zic ca pina in 2015 vom putea usor sa plecam in UE fara vize, altii nu se grabesc sa spuna acelasi lucru.

Asa se face ca daca la finele acestei luni Republica Moldova va parafa Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, acest lucru nu înseamnă că el va fi și semnat la anul viitor. Declarația a fost făcută pentru de către liderul Partidului Forța Poporului, Nicolae Chirtoacă.

Nicolae Chirtoacă susține că șansele parafării la summitul de la Vilnius a Acordului de asociere cu UE cresc în contextul unei rivalități geopolitice existente între Occident și Orient, și anume între Uniunea Europeană și Federația Rusă.

Partenerii noștri europeni vor închide ochii asupra unor lucruri strigătoare la cer pentru ca Moldova să se miște în direcția necesară. Însă după parafarea acestuia presiunile UE asupra Republicii Moldova vor fi mult mai dure și asistența va fi condiționată. Mai multe reforme, respectiv, și mai multă asistență va fi acordată”, a specificat Nicolae Chirtoacă.

Cu toate acestea, liderul PFP se arată sceptic vizavi de semnarea Acordului de asociere cu UE pînă la finele anului viitor, în condițiile în care reformele sînt mimate, iar promisiunile anterioare ale actualei guvernări s-au dovedit a fi vorbe goale.

Actuala guvernare nu are nici o șansă. Ea nu este interesată de promovarea reformelor sistemice. Acest sistem creat prin anii 2007-2008 este bazat pe așa-numitul control asupra resurselor financiare ale statului. Este un sistem oligarhic și liderii grupărilor oligarhice nu vor tăia cracul de sub ei. Anume din cauza asta, reformele în Republica Moldova sînt mimate”, a precizat Nicolae Chirtoacă.

În opinia președintelui PFP, obiectivul integrării europene poate fi realizat doar în cazul apariției unei noi forțe politice reale, care conștientizează riscurile și își asumă responsabilitate deplină pentru a întoarce Republica Moldova pe adevărata cale ce duce spre Europa.

Tot de aceeiasi parere sunt si comunistii care zic ca acest lucru nu este posibil deoarece niciodata aceasta liberalizare sub aceasta guvernare a lui Leanca si Filat care este o guvernare corupta, liberalizarea regimului de vize nu va avea loc. Astfel de promisiuni am auzit si in 2010, 2011, 2012, nu s-a realizat nimic.

Amintim ca premierul Iurie leanca s-a jurat ca pana in toamna anului 2014, Moldova va avea regim liberalizat de vize cu UE, acesta s-a aratat destul de increzator ca tara noastra va reusi sa parafeze cele doua Acorduri cu Uniunea Europeana la Summit-ul din aceasta toamna de la Vilnius.

Articol scris de Tatar Diana

DISTRIBUIȚI