Angajaţii din ramura agricolă au protestat mai multe zile pe întreg teritoriul ţării. În cadrul unei conferinţe de presă, organizate la Chişinău, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a declarat că acţiunile sunt întreprinse de către agricultori pentru a-şi apăra interesele în faţa statului, din cauza căruia și-au pierdut piața de desfacere.

Acțiunile de protest vin drept o preîntîmpinare pentru guvernare pentru a fi luate măsuri de urgență privind situația de criză cu care se confruntă producătorii de fucte și legume. Aceștia avertizează guvernanții că dacă nu vor face nimic, ei vor veni la Chișinău cu un protest in masă.

La proteste au participat mii de agricultorii, iar unităţile agricole au fost concentrate în 33 de puncte care au cuprins întreaga republică.

“Cu ce cap s-au gîndit parlamentarii noștri cînd au semnat Acordul de Sociere cu Uniunea Europeană? Ei s-a ghîndit la buzunarele lor dar nu la noi. Fără referendum fără nimic au iscălit acest document fără să se gîndească la ce o să duca asta, ca noi ședem pe marginea drumului iar producția noastră se strică pe dealuri”, a declarat un agricultor iesit la protest.

Făceți ce vreți între voi macar batețivă și omorîțivă, dar nu ne luați nouă piața de desfacere. Vrem să lucrăm ca pînă acum, nimeni ne-a ajutat,  atunci macar nu ne încurcați!”, se arată indignat un alt protestatar de pe traseul de la Bălți.

Protestele sunt organizate de şase organizaţii neguvernamentale din ramura agricolă: Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor „Agroinform”, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldovafruct”, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor Produselor Cerealiere.

Circa 20% dintre fructele din Republica Moldova pot fi exportate pe piaţa UE. Doar acest procentaj corespunde calităţii şi standardelor europene. În rest, pentru cele 80% producătorii agricoli trebuie să investească în tehnologii pentru a le putea vinde pe piața europeană.

De această părere este rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Gheorghe Cimpoeş.

Rectorul a menţionat că cerinţele pieţei sunt foarte mari şi producătorii moldoveni nu le pot îndeplini, este nevoie de multe investiţii, pentru că tehnologiile sunt foarte costisitoare. El a precizat că standardele UE sunt demult cunoscute în Republica Moldova, dar puţină lume a făcut efort de a le implementa, pentru că în Federaţia Rusă se putea exporta mai lejer.

Potrivit lui Gheorghe Cimpoeş, este nevoie de tehnologii pentru protejarea fructelor de îngheţul târziu de primăvară, pentru protejarea de grindină şi pentru protejarea de ploaie. În acelaşi timp, pentru ca fructele să fie mai coapte, agricultorii trebuie să aibă grijă ca razele solare să ajunge pe toate fructele. Pentru aceasta, în livezile moderne se aşterne o peliculă între rânduri, care reflectă în coroană razele solare. Alte tehnologii ţin de irigare, inclusiv irigare deasupra coroanei cu cantităţi mici de apă de mai multe ori pe zi. Fructele devin mari, colorate pe o suprafaţă mai mare şi mai intensă.

Referindu-se la calitatea fructelor, rectorul a oferit un exemplu. Merele de calitate superioară trebuie să prezinte forma, calibrul şi coloraţia caracteristice soiului respectiv, să aibă pedunculul intact şi pulpa perfect sănătoasă. Aceste mere nu trebuie să prezinte defecte. Ele trebuie să aibă 3/4 din suprafaţa totală de culoare roşie pentru soiurile de culoare roşie. Acestea trebuie să fie minimum 60 de milimetri după diametru sau masa de minimum 90 de grame.

Vinificatorii moldoveni consideră că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu acționează suficient de activ pentru ca produsele vinicole să revină pe piața Rusiei. Astfel de opinii au fost enunțate marți, la o „masă rotundă”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Printre altele vinificatorii au amintit că la constituirea oficiului a fost prevăzută alimentarea pe principii de paritate a Fondului Viei și Vinului, dar în anul 2013 vinificatorii moldoveni l-au completat cu 13 mil. lei, pe când guvernul nu a oferit niciun leu.

Directorul companiei „Sălcuţa”, Eugen Pâslaru, a declarat că dacă Guvernul nu va întreprinde măsuri în acest sens, țara riscă o catastrofă. „În istoria noastră bogată au existat multe lucruri bune, dar există și pagini negre. Nu am dori ca și autoritățile în exercițiu să ajungă în aceste pagini, dar premisele există deja. Am trimis propuneri Guvernului în repetate rânduri, dar nicio decizie nu a fost luată și lucrul cel mai ofensator este că autoritățile nu văd în noi parteneri egali”, a constatat el.

Deși sezonul de recoltare a merelor în Moldova abia a început, producătorii sunt nevoiți să scadă prețurile de două ori față de anul trecut, în urma pierderii de către autoritățile pro-europene a pieței ruse de desfacere.

Potrivit publicației Comunității Statelor Independente, producătorii moldoveni practic au pierdut principala piață de desfacere. Anterior Moldova exporta până la 70% din recolta de mere, iar peste 90% din export revenea Rusiei.

Consecinţele restricţiilor impuse de Federaţia Rusă asupra producătorilor din Republica Moldova devin tot mai evidente. Recent, o companie de producere a conservelor din Criuleni a anunţat că a fost nevoită să-şi sisteze activitatea, iar cei 300 de angajaţi au fost trimişi în concediu forţat.

Declaraţii la acest subiect au fost făcute de directorul fabricii de conserve din Criuleni, Ilia Vaindrug, la o conferinţă de presă.

„În prezent fabrica nu lucrează, acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în cei 26 de activitate, pentru că nu avem cui să oferim conservele noastre. Angajaţii au fost trimişi în concedii forţate, prima dat suntem în situaţia că salariile întârzie”, a declarat Ilia Vaindrug.Întrebat despre posibilitățile de livrare a produselor pomi-legumicole în Uniunea Europeană, directorul fabricii de conserve din Criuleni, Ilia Vaindrug, a răspuns că este imposibil să faci comerț în Europa.

La conferinţă au fost prezenţi şi alţi directori ai fabricilor de conserve. Ei şi-au exprimat nemulţumirea că statul nu intervine pentru a redresa situaţia.

Totodată, manageii au propus ca la nivel de stat, prin toate metodele posibile, să fie consolidate relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Republica Belarus și cu Kazahstan, inclusiv autoritățile de control și serviciile sanitare.Potrivit membrilor Asociației „Speranța-Con”, procesatorii au fost lipsiți de o piață de desfacere a produselor cu o capacitate de 200 miloane de lei anual, din cauza embargoului.

Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon, văzînd că Ministerul Economiei  nu poate face față crizei l-a invitat pe ministrul Economiei, Adrian Candu sa-l învețe ce este economia:

“După cum am şi presupus, ministrul Candu este în criză de profesionişti şi de soluţii.

Mă invită pe mine la minister să salvez situaţia.

Candu ştie bine că pînă în 2009 am reuşit să gestionez diferite crize şi probleme de economie pe intern şi extern.

Le voi soluţiona şi în 2015. Dar nu la invitaţia lui Candu, ci în cadrul unei guvernări de stînga, la care socialiştii vor fi parte.

Tot atunci vom anula Acordul de Asociere cu UE, vom redeschide exporturile spre Est, vom facilita accesul migranţilor pe piaţa muncii din Rusia.

Şi fiindcă îmi pasă de ce face Candu şi mi-i frică să nu facă alte prostii în funcţia pentru care nu are calificare, îl invit cu toată echipa lui la sediul Partidului Socialiştilor, să-i explic la tablă ce este economia, ce trebuie să facă, cum şi cu cine să negocieze.

O să-i dăruiesc şi un calculator de buzunar, să socoată pierderile pe care le suportă zilnic fermierii moldoveni.

Aştept să numească ziua şi ora când vine la socialişti după sfaturi. Noi suntem gata să oferim soluţii”. 

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, a menționat în cadrul unei conferințe de presă, că situația critică în agricultură trebuie discutată de urgență într-o ședință extraordinară a Parlamentului, și de asemenea trebuie luate măsuri rapide pentru rezolvarea acestor probleme din agricultură propunînd totodată un set de soluții.

Politica greșită dusă de actuala guvernare pe parcursul ultimilor ani, duce la o catastrofă pentru economia Moldovei și la o criză profundă în deosebi pentru agricultură. Guvernarea în loc să caute soluții, caută dușmani în interior și exterior. Suntem în situația cînd trebuie să decidem ce facem mai departe. Chem partidele politice să nu politizăm această problema”, menționează Igor Dodon.

Potrivit liderului PSRM, sistarea exporturilor de produse agricole în Federația Rusă a cauzat daune de milioane fermierilor moldoveni. Această situație extrem de dificilă se va agrava în următoarele luni. Dacă azi pierderile sunt de mii de tone, în două-trei luni se vor strica sute de mii de tone de fructe și legume. Agricultorii noștri nu sunt pregătiți să exporte producția în Europa, deoarece guvernarea nu a pregătit terenul și nu a oferit sprijinul necesar.

Încă un an în urmă socialiștii au atenționat guvernarea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va avea consecințe negative în plan economic și social. Au presupus starea exporturilor și probemele care vor apărea în realizarea producției. Guvernarea însă a promovat politica sa rigidă și nici măcar nu a luat măsuri de anticipare a crizei în agricultură.

Astăzi avem ce avem. Pierderi de sute de milioane de lei, îndatorarea fermierilor față de bănci, neîndeplinirea angajamentelor față de partenerii importatori din Rusia ș.a.m.d. În toamnă, toată această situație va răbufni. Sunt posibile falimentari în lanț, pierderea locurilor de muncă pentru mii de oameni, revolte sociale.

Guvernarea, se comportă isteric și contraproductiv.

Dar cheia rezolvarii acestei crize e simpla – denuntarea Acordului de Asociere cu UE. Nu putem permite unei hîrtii semnate în grabă să distrugă economia și agricultura țării.

Iată de ce, noi, socialiștii, cerem și vom insista asupra anulării acestui acord.

La modul concret, Partidul Socialiștilor propune urmatoarele 5 soluții:

1. Convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a Parlamentului, pentru examinarea stării critice din agricultură.

2. Aprobarea unui mecanism de compensare a pierderilor pentru agricultori. Alocarea subvențiilor din partea statului în mărime de 2-4 lei la kg de fructe care vor fi procesate la fabricile de prelucrare a producției.

3. Alocarea subvențiilor și mijloacelor financiare din contul reducerii cheltuielilor pentru intreținerea Parlamentului, Președinției și Guvernului, precum și din contul profiturilor Băncii Naționale.

4. Socialiștii sunt gata să ofere consultații producătorilor agricoli din toate raioanele țării, pentru a identifica împreună soluții de salvare a roadei.

5. Denunțarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a nu permite agravarea situației pe termen lung, cu consecințe imprevizibile pentru stabilitatea economică și socială a țării.

Agricultura poate fi salvată, dacă va fi prețuită mai mult decît confortul politicienilor și decît acordul nenorocit semnat cu UE”, a precizat Dodon.

Socialiștii consideră că toate problemele agricultorilor la acest moment sunt cauzate anume de Acordul de Asociere cu UE.

Mă adresez politicienilor care au asemnat acest acord, de ce ați creat asemenea nenorocire chiar în preajma  strîngerii roadei, o să vă duceți în sate și oamenii o să arunce cu mere și roșii în voi!”, a subliniat Igor Dodon.

 

 

DISTRIBUIȚI