În al doilea tur al alegerilor primarului general de Chișinău listele electorale rămîn aceleași care au fost pe 14 iunie. Sutele de peroane care au fost înscrise temporar pe unul și același domiciliu nu vor fi excluse din listă, și astfel vor avea posibilitatea de a vota pentru un anumit candidat. Informația a fost confirmată ieri în plenul Parlamentului RM de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, relatează Actualități.md.

În cadrul ședinței Parlamentului de ieri în care a fost audiat președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, deputatul din partea Partidului Socialiștilor Radu Mudreac la întrebat despre situația alegătorilor cu viză de reședință temporară care au fost înregistrați cu sutele prin garaje și alte locuri pentru a schimba intenționat rezultatul alegerilor.

Vreau să explic o situație care s-a întîmplat în ziua votării la Durlești. Unde pe strada Tudor Vladimirescu 71, 91/1, și un șir de alte străzi și garaje unde s-au depistat zeci de persoane care aveau viză de reședință temporară. Această situație a fost mdiatizată foarte bine de jurnaliști. Persoanele erau întrebate cum arată domiciliul lor, casă cu două etaje, un etaj, cu acoperiș, fără acoperiș, cum se numește stăpînul casei etc. Deci în cazurile date răspunsul era – zero, categoric zero! Nimeni nu aveau idee de unde au venit  sau unde se duc persoanele date. Cu atît mai mult erau aduși organizat la secțiile de votare. Vreau să argumentez că acest lucru nu este o insinuare, dar mai degrabă o regizare foarte bine pusă la cale, și foarte bine pusă la punct. De aceea apare evident și întrebarea după cum ați argumentat că între primul tur și turul doi listele vor fi înghețate, deci continuarea turului întîi. Să ne pregătim să așteptăm persoanele date la turul doi, sau să nu-i mai așteptăm?”, a întrebat Radu Mudreac.

Deputatul socialist a menționat că a investigat împreună cu jurnaliștii, buletinele de identitate a acestor persoane și a depistat că viza lor de reședință temporară era stabilită anume în intervalul 11-29 iunie.

Nu se mai modifică nici list ape hîrtie, nici lista electronică. Acei cetățeni care au fost către data de 14 iunie fixați în lista electronica cu reședință temporară chiar și pe o săptămînă două, ei vor fi acolo pe 28 iunie”, a declarat președintele CEC Iurie Ciocan.

Respectiv în acest caz deputatul PSRM Radu Mudreac a înțeles faptul că și la 28 iunie vor avea loc astfel de mașinațiuni pentru falsificarea rezultatului alegerilor.

Actualități.md  a raportat anterior despre o serie de nereguli în ziua votării în suburbiile municipiului. În același timp, experții sunt de acord că anume suburbiile l-au adus pe Chirtoacă, pe primul loc în primul tur de scrutin, repetînd astfel situația din anul 2011.

DISTRIBUIȚI