765476247895954r4en98n65rrneoen.jpg

Pe un fon alb – trei litere mari și trei cifre scrise cu culoarea neagră – așa vor arăta plăcuțele de înmatriculare neutre cu ajutorul cărora mașinile din Transnistria vor putea circula în traficul internațional.

Acestea nu vor avea niciun alt însemn de stat. Și pașaportul tehnic va fi neutru. Acesta nu va avea niciun însemn și va fi completat numai în limba engleză, spune așa-zisul ministru de interne de la Tiraspol într-un reportaj realizat de așa-zisul post public de televiziune „Pervîi Canal”. Pe el va fi indicată doar abrevierea MD – aceasta fiind o condiție  prevăzută în Convenția de la Viena, afirmă sursa citată.

„Partea moldovenească a insistat ca pașaportul tehnic să fie completat în limba moldovenească, dar pentru noi asta a fost inacceptabil”, Ruslan Mova.

Plăcuțele vor fi ditribuite în două puncte de evidență a conducătorilor auto: la Tiraspol și Rîbnița. Pentru eliberarea lor, șoferii vor trebui să prezinte așa zisul pașaport transnistrean și dovada înregistrării automobilului. Plăcuțele neutre vor fi accesibile pentru orice șofer indiferent care este cea de-a doua sa cetățenie: rusă, moldovenească sau ucraineană.

Amintim că pe 24 aprilie, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, au semnat la Tighina, decizia protocolară cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare.

Aceste autovehicule vor avea plăcuțe auto neutre (din trei litere și  trei cifre) și un pașaport tehnic agreat de către ambele părți, cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena din 8 noiembrie 1968 privind circulația internațională.

DISTRIBUIȚI