[:md]

 

Mulţi dintre moldovenii care au poliţă de asigurare şi ar trebui să beneficieze de medicamente compensate nu au acces la ele. De cele mai multe ori, pentru că acestea sunt prescrise selectiv de medici, dar şi pentru că unii bolnavi nu ştiu că le pot obţine. Datele apar într-un studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, relatează Actualități.md.
 

Studiul realizat pe parcursul anului 2014, pe un eşantion de peste 2.200 de oameni a scos la iveală faptul că mai bine de 70 la sută dintre persoanele asigurate medical, care beneficiază de medicamente compensate, nu au avut anul trecut acces la astfel de produse gratuite.
 
Unul dintre motive ar fi resursele financiare insuficiente alocate anual de către Ministerul Sănătăţii pentru a acoperi aceste cheltuieli. De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau asigurări că resursele financiare alocate pentru medicamentele compensate cresc de la un an la altul. Nu doar banii reprezintă o problemă, spun reprezentanţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate.
 
Sistemul de compensare a medicamentelor a fost introdus în Moldova în 2004. În prezent, în lista celor compensate se regăsesc 88 de medicamente. Acestea sunt destinate bolnavilor de diabet, hipertensiune, celor care suferă de boli ale inimii, de afecţiuni renale şi respiratorii. De medicamente compensate beneficiază şi femeile însărcinate, dar şi mamele care au copii de până la 5 ani, scrie jurnal.md. 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ