[:md]

 

Embargoul rusesc impus de Rusia la un șir de produse alimentare, mai multor state din Europa de Est, va avea un impact negativ asupra creșterii economice inclusiv pentru Republica Moldova – cea mai săracă țară din Europa, constată BERD în raportul (The impact on BERD region of Russia s food ban), notează Actualități.md.

“În Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, interdicția impusă de Rusia include restricția livrărilor de conserve din fructe, carne procesată și vin, ceea ce va genera reducerea PIB-ului cu 0,9%”, se spune în raportul BERD, care exemplifică constatarea prin faptul că exportul produselor alimentare reprezintă circa 40% din PIB-ul moldovenesc, iar Rusia consumă circa 80% din totalul exporturilor de fructe și legume al Republicii Moldova.

Ministerul Economiei de la Chișinău a estimat că PIB-ul Republicii Moldova va crește 3,5%, iar valoarea nominală va fi de 108 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că potrivit calculelor BERD PIB-ul se va reduce cu 972 mil. de lei.

De la 1 septembrie au au intrat în vigoare taxele vamale rusești aplicate mărfurilor moldovenești. În listă au fost incluse 19 tipuri de mărfuri și produse, iar printre acestea sunt băuturile alcoolice, carnea, cerealele, zahărul, legumele și fructele.

Kremlinul a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești după ce Republica Moldova a semnat în luna iunie curent Acordul de Liber schimb cu UE.

Moscova a avertizat anterior Chișinăul ca ar putea sa renunțe la regimul de liber-schimb și să adopte principiul națiunii celei mai favorizate în relațiile sale cu Republica Moldova, în urma ratificării de Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE).

Rusia și-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea față de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova și UE. Potrivit Moscovei, acest demers ar putea sa antreneze un aflux de mărfuri pe piața rusească, transmite deschide.md.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ