[:md]

 

Mulți s-au grăbit să spună că numirea lui Chiril Gaburici în funcția de premier a fost un accident nefericit al istoriei. O nouă gafă a lui Filat, din categoria celor cu care președintele PLDM ne-a tot obișnuit în ultimii ani.

Tind însă să cred că n-a fost deloc așa. Filat, în paranoia sa de a nu pierde funcția de președinte al PLDM, i-a tot lucrat pe oamenii care la un moment dat puteau să-l pună într-un con de umbră. Așa s-a întâmplat cu Tănase, la fel s-a întâmplat și cu Leancă.

Acum Filat nu își mai putea permite să pună vreun premier care să aibă vreo șansă să câștige în simpatii atât de mult pe cât a făcut-o Leancă. Deși chiar și în partid avea soluții mai de Doamne-ajută, el l-a ales pe acest „Prostu’ Satului” Gaburici, care după cum bine se vede, n-are absolut nicio șansă să placă nici măcar mioriticilor moldoveni, ce încep să idolatrizeze orice individ care prinde vreo funcție importantă în stat și apare mai des la televizor.

Să nu fi știut Filat că Gaburici se exprimă chiar mai prost decât Sangheli? Să nu fi știut că n-are niciun fel de studii terminate? Să nu fi știut că un astfel de premier va compromite și mai mult imaginea PLDM?

Mă îndoiesc. Filat când l-a pus pe Gaburici a vrut să demonstreze că se poate chiar mai rău. Adică Moldova poate să aibă premieri mai răi decât el. Filat l-a pus în această funcție pe un individ pe care tot el să-l compromită într-atât de mult încât la un moment dat să apară editorialistul său de serviciu și să spună că gata, „Gaburici trebuie dat jos”.

Pentru că editorialistul său cel mai fidel, a scris vineri despre „cât de marionetă” e Gaburici și cum poate în Moldova să „fie premier doar președintele unui partid de guvernământ”.

Adică bă, ați văzut ce „panaramă” e Gaburici ăsta? E nevoie neapărat ca un „lider” să preia frâiele Guvernului.

Filat încă mai speră că se poate redresa

De fapt ăsta e și planul la care Filat încă mai speră că poate fi pus în aplicare. O rocadă care să-l propulseze pe el în funcția de președinte al Parlamentului, iar pe Candu sau Plahotniuc în funcția de premier. Cu premierul lucrurile încă sunt neclare, în condițiile în care miza cea mare a lui Plahotniuc rămâne funcția de președinte, anul viitor.

Filat speră astfel că se poate redresa. Că mai poate câștiga 1-2% încredere în sondaje. Iar pentru asta e gata să-l facă pe Plahotniuc premier, iar ulterior și președinte.

El mai speră că Plahotniuc îi va cruța astfel partidul și nu-i va scoate unul câte unul deputații pentru a-i trimite la Leancă. Filat, în aviditatea sa pentru putere, chiar crede că mai poate reveni într-o funcție importantă în stat.

Iar în acest delir, își pune sculele propagandistice să îndemne la „revenirea la normalitate”. Pentru că da, editorialistul lui Filat consideră că „normalitatea” e asta, cu șeful său spicher și Plahotniuc premier.

Cât de mult se înșeală însă. Și șeful și sluga sa umilă. Or fi moldovenii mămăligari, dar nici chiar așa…

Sursa

ПОДЕЛИТЬСЯ