dh.jpg

[:md]

Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon care este și candidatul PSRM în alegerile pentru funcția de șef de stat, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, în ce condiții președintele țării poate provoca alegeri parlamentare anticipate, relatează Actualități.md.

Potrivit lui Dodon, parlamentul poate fi dizolvat în anumite condiții potrivit normelor constituționale care sunt foarte bine expuse în acest sens.

„Unu –parlamentul poate fi dizolvat în cazul cînd nu este numit un prim-ministru dacă guvernul anterior a fost demis.

Doi – în caz dacă parlamentul este nefuncțional în decurs de 90 de zile", a declarat Dodon.

Astfel liderul PSRM a subliniat faptul că dacă va fi ales președinte al RM și în cazul dacă Guvernul va fi demis, el nu va semna decretul de numire a unui alt prim-ministru.

"Aceasta este o cale pentru a ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Dacă vedem că nu sunt intrumente legale pentru acest exercițiu înseamnă că mergem la cetățeni să-i întrebăm pe ei prin referendum, sau cu propunerea din partea președinției care are acest drept de modificare a constituției astfel încît președintele țării să obțină careva atribuții suplimentare”, a precizat Igor Dodon.

Actualități.md amintește că la 30 octombrie curent în RM vor avea loc alegeri prezidențiale directe. Potrivit celor mai recente sondaje candidatul preferat al cetățenilor Republicii Moldova pentru acesta funcție este liderul PSRM Igor Dodon.

ПОДЕЛИТЬСЯ