utyu.jpg

[:md]

Despre aceasta președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, relatează Actualități.md.

Dodon a enumerat care vor fi acțiunile sale pe plan extern în caz dacă va ajunge președintele RM.

Pe plan extern – una din primele acțiuni va fi lansarea unei inițiative de negocieri trilaterale RM-FR-UE, pentru a face tot posibilul să revenim pe piața rusă. Eu sunt ferm convins că în decurs de cîteva luni de zile acest lucru va fi posibil”.

Potrivit lui Dodon ceea ce la moment RM exportă în UE sunt mărfuri care sunt produse din materia primă venită din UE.

Cablurile care de exemplu se fac la Bălți, se fac pe baza materiei prime importate de la europeni, în acest caz valoarea adăugată este foarte mică – doar salariile. Valoare adăugată majoră o dă exportul produselor în lanț — adică crești mere, faci conserve, suc și le-ai vîndut la export. Valoare adăugată în lanț poate fi asigurată în special de pe piața Federației Ruse. Acest lucru și-l doresc și majoritatea țărilor din UE care astăzi nu pot exporta în FR”.

Dodon a mai adăugat că  în caz dacă piața rusă nu va fi deschisă pentru moldoveni, atunci o bună parte din agricultori, producători, vor da faliment.

Anul trecut noi am exportat în UE cîteva mii de tone de mere, pe cînd anterior în Rusia noi exportam peste 180 de mii de tone de mere. Ce s-a întîmplat anul trecut cu aceste zeci de mii de tone de mere care nu au fost exportate nici pe piața UE, pentru că știm foarte bine că Europa nu are nevoie de merele noastre? Europenii au doar în Polonia un milion de tone de mere pe care anterior le exportau în Rusia, respectiv ei nu mai au nevoie de merele noastre. Maxim 3000 de tone de mere moldovenești au fost exportate pe piața UE și nimeni nu le cumpără.

Exact la fel e și cu producția vitivinicolă. UE pune condiții României să defrișeze 25% din vița de vie, unde să mai mergem noi atunci?

Ce înseamnă acest lucru că nu avem unde vinde producția pentru noi?! Nu avem unde vinde înseamnă că se falimentează întreprinderile și se pierd locurile de muncă și oamenii pleacă masiv din țară. Aceasta este o problemă majoră a RM. Pentru a rezolva problema locurilor de muncă noi trebuie piața rusă ca să ne vidnem produsul nostru. Acest lucru poate fi rezolvat de președinte și va fi dacă oamenii vor vota corect”.

Liderul PSRM și-a reiterat poziția vizavi de Acordul de Asociere semnat de către guvernanții RM și UE.

Poziția socialiștilor nu se schimbă, noi considerăm că semnarea acestui Acord a fost o greșeală pentru țara noastră iar cei doi ani de implementare au demonstrat acest lucru. Guvernanții și-au bătut joc de noi atunci cînd s-au grăbit cu semnarea acestui acord”, a conchis Igor Dodon.

În același timp Dodon a menționat că președintele RM nu poate să anuleze careva acorduri însă el poate lansa inițiativa desfășurării unui referendum național prin care cetățenii să se ia decizia privind vectorul extern al țării.

Politicianul a mai subliniat că nu este împotriva UE în fond, dar în același timp consideră că fără relații strategice cu FR, Moldova se poate dezvolta.

ПОДЕЛИТЬСЯ