Об этом кандидат в генпримары Кишинева заявил на очередной пресс-конференции. Беседа с журналистами и горожанами на тему сохранения объектов культуры и спорта в столице прошла сегодня.

По словам, Иона Чебана, важные спортивные объекты Кишинева в свое время были незаконно проданы, а потом и вовсе уничтожены. В пример политик привел ситуацию со спорткомплексом «Юность» на Ботанике. Он был известен во всем СССР.  Пловцы-воспитанники «Юности» были  медалистами чемпионатов Европы, мира и олимпийских игр.

«В 2004-ом «Юность» заключила с Национальной конфедерацией профсоюзов Молдовы соглашение об аренде спортбазы на 20 лет. 28 января 2010 года Конфедерация решила спорткомплекс продать.  Позже он был заложен Victoriabank-у, который продал его Urbanconstruct-у на за 3 млн евро. Сейчас, несмотря на отсутствие разрешительных документов,  «Юность» снесена, а  в в Генплане и в Регламенте по урбанизму, земля обозначена, как участок под многоэтажное здание»,-рассказал Ион Чебан

Он также подчеркнул, что справедливо будет обязать хозяина участка построить там новый спортивный комплекс.

Рассказал Ион Чебан и о спорткомплексе «Молдова». Он также  был продан профсоюзами и исчез.  И таких ситуаций множество- кинотеатр „Gaudeamus”, который был передан с баланса Национального союза кинематографистов на баланс министерства культуры и продан. Исчезнувшие кинотеатры «Шипка» «Искра» и «Фракэра», Зеленый театр, Молодежный центр в Долине Роз и так далее.

«Это все показывает, насколько серьезна ситуация в этой сфере. Поэтому мы предлагаем стимулировать сотрудничество для строительства спортивных объектов и объектов культуры, выкупать то, что еще осталось, и обязывать владельцев сохранять статус и профиль зданий. Только это спасет то, что осталось, и восстановит то, что было уничтожено», подчеркнул Ион Чебан.

 [:md]Candidatul Partidului Socialiștilor din RM, la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinței de presă, susținută, astăzi 25 aprilie, despre scandalul iscat în jurul demolării Casei de Cultură a Sindicatelor, despre cazuri similare și a prezentat poziția PSRM la acest subiect.

Aici, unde cîndva se scria istoria Chișinăului, acum urmează să se înalțe un centru comercial, de tipul celor ce au împînzit deja capitala noastră, accentuînd că suntem o societate bazată pe consum”, a afirmat Ion Ceban.

El a reamintit despre istoria Casei de Cultură a Sindicatelor, care a fost construită în 1971, avînd o suprafață de 6 000 metri pătrați. După destrămarea URSS, edificiul a trecut în proprietatea Confederației sindicatelor din Moldova, care, la finele lui 2015, l-a vîndut firmei Capital Investments pentru 41 mil. lei și cinci bani (circa 2 mil. euro). În vara lui 2016, acest edificiu a fost gajat la Moldova-Agroindbank pentru suma dublă de 3,9 mil. Euro. După cîteva gajări consecutive, în final creditorul a ajuns Victoriabank, suma gajului constituind 6,8 mil. euro.

În iunie 2017, Regata Imobiliare SRL a cumpărat edificiul de la Capital Investments SRL. Această clădire a fost comercializată împreună cu cafeneaua „Guguță”, pentru 10 mil. euro. Unicul fondator al Regata Imobiliare este Veaceslav Ciuhrii, antreprenor din Moldova cu afaceri în România – farmaceutică și cosmetologie. Tot el a fost și este proprietar al restaurantelor Cactus și Mi Piace, din Chișinău.

Regata Imobiliare SRL este în strînsă legătură cu Kaufland, care se va deschide în locul acestui edificiu istoric pentru Chișinău, a remarcat Ion Ceban.

Poziția noastră principală este că astfel de obiective trebuiesc păstrate în proprietatea statului. Dacă sunt careva obligațiuni față de investitor, noi putem proceda ca și în cazul grădiniței de copii de pe strada Alba Iulia, adică punîndu-i la dispoziție alt teren pentru ca acesta să-și poată implementa planurile investiționale. Aici, ca și alternativă, putem face un centru comercial subteran cu un parc la suprafață. În caz contrar, va fi nevoie de efectuat investiții serioase în infrastructura sectorului Rîșcani și anume din punctul de vedere al evitării acestui sector de către unitățile de transport”, a anunțat candidatul.

Potrivit celor spuse, o situație similară a fost și în cazul complexului sportiv „Iunosti” de la Botanica. Construcția acestuia a început în 1976. Complexul a devenit cunoscut în special datorită bazinului pentru înot, unde s-au format ca și sportivi de performanță medaliați la campionatele mondiale și europene, dar și ai jocurilor olimpice.

În 2004, organizația obștească necomercială Clubul sportiv «Iunost» a încheiat, cu Confederația națională a sindicatelor din Moldova, un acord privind arenda bazei sportive pentru 20 de ani. Iar pe data de 28 ianuarie 2010, s-a adoptat, de către Confederație, decizia de a vinde complexul sportiv de pe strada Trandafirilor 13/2. Ulterior acesta a fost gajat la Victoriabank, care l-a vîndut la licitație cu 3 mil. euro. A fost cumpărat de o companie, iar ulterior a fost demolat în lipsa oricărei autorizații. În Planul general și în Regulamentul de urbanism e indicat ca și sector pentru clădire multietajată.

Părerea noastră este că proprietarul trebuie obligat să dea dovadă de inițiativă socială și să construiască acolo un complex sportiv”, a spus Ion Ceban.

Încă un exemplu de acest gen este și cazul complexului sportiv „Moldova”, care a fost vîndut de sindicate și, de asemenea, a dispărut. Alt caz similar: cinematograful „Gaudeamus”, care a trecut de la balanța Uniunii naționale a cinematografiștilor la Ministerul Culturii, dar ulterior a fost vîndut. Acum proprietar este „Cristvlad” – tot el și proprietar la „Fitnes Doza”.

Noi am organizat repetat audieri publice pe acest subiect și i-am propus proprietarului răscumpărarea sau schimbul de terenuri. Am acționat în judecată dat fiind demolarea, dar decizia nu a fost în favoarea noastră”, a remarcat Ion Ceban.

Candidatul a adus exemplu și de alte edificii, din Chișinău, care au dispărut în același mod:
— Cinematograful Șipka
— Cinematograful Iskra
— Cinematograful Flacăra
— Teatrul Verde
— Casa tineretului din Valea Trandafirilor
— etc.

Aceste cazuri arată cît de gravă e situația pe care o avem la capitolul respectiv, a emis Ion Ceban. De aceea, propunerea și viziunea noastră este să stimulăm cooperarea în vederea construcției obiectivelor sportive și de menire culturală, să răscumpărăm ceea ce a rămas, dar și de obligat proprietarii să păstreze statutul și profilul edificiilor rămase. Numai astfel vom salva ce a rămas și vom restabili ceea ce s-a distrus”, a conchis Ceban.

ПОДЕЛИТЬСЯ