Google_logo.JPG

Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care aplică taxa Google. Un decret care impune acest impozit, precum şi un alt decret prin care se impozitează tranzacţiile de vînzare şi cumpărare de acţiuni, impozit  cunoscut sub numele de „taxa Tobin” a fost aprobat la sfîrşitul săptămînii. 

Prin cele două impozite noi, guvernul spaniol speră că va strînge la buget aproximativ 2 miliarde de euro şi că taxa Google este pentru companiile online cu venituri totale de 750 de milioane de euro pe an şi de peste trei milioane de euro în Spania. Purtătorul de cuvînt al guvernului şi ministru al educaţiei, Isabel Celaá, a precizat că impozitul va fi plătit trimestrial. Taxarea se aplică serviciilor de publicitate sau de intermediere online şi celor de vînzare de date obţinute pe internet, informează Radio România Actualităţi.

Valoarea taxei Google este de 3%, aşa cum a indicat Comisia Europeană, şi se aplică pentru serviciile de publicitate online, de intermediere online şi de vînzare de date generate din informaţiile oferite de utilizatori. Guvernul a precizat că este vorba despre platforme care au publicitatea studiată conform referinţelor de navigare, nu despre pagini de internet ale unor companii care fac vînzări online.

Taxa Tobin, de 0,2%, se aplică la tranzacţiile de acţiuni spaniole executate de operatorii din sectorul financiar cu o capitalizare bursieră mai mare de un miliard de euro. Nu se aplică pentru vînzarea sau cumpărarea de acţiuni ale firmelor mici şi mijlocii şi ale companiilor care nu sînt la Bursă. Sumele strînse din acest impozit, de 850 de milioane de euro, vor fi destinate finanţării pensiilor şi protecţiei din sistemul asigurărilor sociale.

Cele două proiecte de lege aprobate de executivul de la Madrid vor fi dezbătute în parlament după ce au fost supuse dezbaterii publice. La elaborarea decretelor s-a ţinut cont de opiniile cetăţenilor şi ale mai multor asociaţi.

DISTRIBUIȚI