[:md]

 

Astăzi, 6 noiembrie, deputații Partidului Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituţională în vederea interpretării Constituţiei despre modalitatea de ieşire dintr-o eventuală criză politică, în cazul în care Guvernul nu va fi investit în termen de 3 luni, aşa cum prevede Constituţia, relatează Actualități.md.

Astăzi noi am venit la Curtea Constituțională pentru  a depune o sesizare privind interpretarea Constituției RM în cee ace ține de declanșarea alegerilor anticipate și referitor la criza politică care poate avea loc pe perioada acestor 6 luni înainte de alegerile prezindențiale dacă eventual nu vom avea un nou guvern”, a declarat deputatul PSRM Vasile Bolea.

În acest sens a menționat deputatul, președintele țării are nevoie de posibilitatea de a putea declanșa alegerile anticipate în cazul în care după căderea guvernului nu a fost numit un alt guvern în termen de 6 luni.

Vrem să avem o interpretare oficială a Curții Constituționale pe acest subiect, de aceea am depus astăzi acesastă sesizare în care solicităm ca CC să se expună în mod de urgență în acest sens, ca să vedem cum să procedăm ulterior”, a mai spus socialistul.

Bolea a amintit că potrivit actualelor norme din Constituție, parlamentul nu poate fi dizolvat cu 6 luni înainte de alegerile președintelui țării. În același timp sunt alte articole care prevăd că în cazul în care nu se numește un nou guvern timp de trei luni parlamentul urmează a fi dizovlat. Însă potrivit socialiștilor în Constituție nu este explicat faptul ce se va întîmpla în cazul în care sunt ultimele 6 luni înaintea alegerilor prezindențiale și în același timp nu este ales un nou guvern.

De aceea PSRM cere interpretarea Constituției RM astfel încît președintele să aibă dreptul de a declanșa alegeri anticipate în eventualitatea nealagerii unui guvern timp de 6 luni, chiar în perioada acestei jumătăți de ani dinaintea alegerilor președintelui.

Noi dorim să avem o interpretare a CC că să vedem care pot fi acțiunile președintelui țării în eventualitatea acestor condiții. Dacă președintele țării se va adresa la Curtea Constituțională și va primi un aviz pozitiv al CC că sunt întrunite elementele privind dizolvarea parlamentului,a tunci chiar și în perioada acestor 6 luni, președintele să poată dizolva legislativul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate”, a subliniat Vasile Bolea.

ПОДЕЛИТЬСЯ