4c6a1f73b769f7ba2828dd7a72a21a5e.jpg

Лидеру «Движения новых сил» Михаилу Саакашвили запрещено пересекать границу Украины в течение трех лет.

Об этом он сообщил на своей странице в Фейсбуке, опубликовав документ Государственной пограничной службы Украины.

«Тут сказано, что начальник Мостиского пограничного отряда запретил мне въезд в Украину на три года», — прокомментировал Саакашвили фото.

Однако он не согласен с таким решением и обещает вернуться «домой в Украину уже совсем скоро, намного, намного раньше, чем через три года». Его адвокат Руслан Чернолуцкий заявил о намерении обжаловать запрет.

По словам спикера Госпогранслужбы Олега Слободяна, командир Мостиского отряда «в пределах полномочий принял такое решение, учитывая обстоятельства нарушения границы М. Саакашвили в сентябре 2017 г. и опираясь на соответствующие решения судов».

Напомним, 12 февраля военнослужащие Госпогранслужбы вместе с представителями Государственной миграционной службы и Национальной полиции задержали Саакашвили в киевском ресторане «Сулугуни», а затем выдворили его в Польшу. Вечером того же дня в интервью телеканалу Zik политик заявил о намерении снова прорваться в Украину. Он получил удостоверение ЕС и задумался о гражданстве Украины.[:md]Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a primit o interdicţie de intrare în Ucraina pentru o perioadă de trei ani, însă acesta a transmis că se va reîntoarce foarte curând în Ucraina, informează site-ul postului France 24, citat de Mediafax.

Oleg Slobodyan, purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră ucraineană, a declarat că interdicţia fost impusă din ordinul comandantului responsabil de secţiunea de graniţă pe care Saakaşvili a trecut-o ilegal în luna septembrie, când a venit din Polonia în Ucraina.
Cu sau fără mine, sfârşitul a venit deja pentru aceste autorităţi şi mă voi întoarce foarte curând acasă în Ucraina, mult, mult mai devreme decât în ​​trei ani”, a scris fostul preşedinte georgian pe Facebook.

La începutul lunii februarie 2018, Saakaşvili a fost reţinut la Kiev şi trimis în Polonia cu un avion privat. Serviciile de frontieră din Ucraina au anunţat ulterior că acesta a fost deportat în Polonia, deoarece „intrase ilegal pe teritoriul ucrainean”.

Mihail Saakaşvili a fost preşedintele Georgiei în perioada 2004-2013, însă este acuzat la Tibilisi de abuz de putere. El şi-a pierdut cetăţenia georgiană în 2015, când a acceptat cetăţenia ucraineană şi a preluat funcţia de guvernator al regiunii Odesa.

În 2016, Saakaşvili şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al regiunii Odesa şi l-a acuzat pe Petro Poroşenko de corupţie, în timp ce Preşedinţia de la Kiev speculează că acesta încearcă să obţină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko. În acest context, Kievul i-a retras cetăţenia ucraineană lui Saakaşvili, astfel că acesta a ajuns apatrid.

ПОДЕЛИТЬСЯ