[:md]

 

400 de romi au fost evacuaţi de autorităţile franceze din două tabere ilegale ridicate la periferia oraşului Lyon. Oamenii au plecat fără scandal, deşi nu li s-a propus nicio altă formă de relocare. Doar familiile cu copii mai mici de 3 ani au şansa să primească un acoperiş deasupra capului, potrivit Realitatea.net.

Operaţiunea a debut vineri, în zori. Poliţia i-a legitimat pe cei aproximativ 230 de adulţi, apoi le-a cerut să părăsească terenurile. Imediat şi-au făcut apariţia excavatoarele care au distrus adăposturile din carton lăsate în urmă de romi. Deşi au rămas pe drumuri, aceştia preferă să doarmă sub cerul liber, decât să se întoarcă în România. 

"Unde să ne întoarcem în România? Nu avem casă, nu avem unde să dormim, nu avem ce să mâncăm, nu avem apă. Nu avem nimic. Nu putem nici măcar să ne spălăm copiii. Nu avem nimic în România", spune una dintre femeile evacuate.

Un ordin judecătoresc din noiembrie 2012 şi un altul din 12 august le-au dat posibilitatea autorităţilor din Lyon să evacueze cele două tabere. Una dintre ele prezenta un real pericol, după ce multe dintre adăposturile improvizate fuseseră distruse de un incendiu în urmă cu două săptămâni. 

"Suntem romi, dar nu suntem animale. Şi noi avem dreptul la viaţă. Avem dreptul să fim ca orice alt individ", a spus o altă femeie evacuată.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului încearcă să găsească o soluţie pentru romii evacuaţi.

Video aici
 

ПОДЕЛИТЬСЯ