[:md]
Un nou şantier de construcţie din Chişinău a impus sute de orăşeni să se răscoale împotriva titularului construcţiei care este lipsit de orice scrupule. Pe de o parte a „baricadelor” se află chişinăuienii indignaţi care cer ca lucrările să fie stopate, iar pe de altă parte – titularul, gata să pună sub o tensiune de 220 de volţi gardul ce împrejmuieşte şantierul. Iată care a fost începutul.
Istoria problemei
Istoria de pe strada Milescu Spătaru 23, cea care i-a adus o faimă proastă lui Marcel Darie, a început în anul 2010. În acel an, la 19 aprilie, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat, prin Decizia sa nr. № 4/24, lista de terenuri pentru arendă. Unul din terenuri, situat pe str. Maria Drăgan, avînd suprafaţa de 1,5 ha, în rezultatul unei licitaţii organizate la 20 decembrie, 2013, a revenit SRL “Adero-Impex”, aflată, potrivit unor informaţii, în anumite relaţii cu actualul pretor al sectorului Botanica, Tudor Călugăreanu.
Condiţiile de arendă stipulau că în cadrul lucrărilor de construcţie „este necesară efectuarea unor măsuri de consolidare a terenului pentru a evita alunecările de teren şi cele de organizare a unei căi de acces pînă la blocul din vecinătate”. În ciuda acestui fapt, după mai puţin de un an, firma a cerut Primăriei înlocuirea terenului cu un alt teren, motivîndu-şi cererea prin „imposibilitatea de efectuare a lucrărilor de construcţie”.
În decembrie, 2014, cererea firmei a fost aprobată de CMC, oferind în arendă, în locul terenului de pe str. Maria Drăgan, trei(!!!) terenuri aflate pe străzile M. Spătaru, Mircea cel Bătrîn şi bd Dacia, avînd un cost mult mai mare, astfel, cauzînd, un prejudiciu semnificativ bugetului municipiului Chișinău. Atunci, proiectul de decizie a fost propus în agenda CMC consilierul municipal din partea Partidului Liberal, actualul şef al ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală.
Provoacă mirare tăcerea Cancelariei de Stat şi cea a organelor de drept. Însă, acest lucru poate fi explicat prin faptul că, fiul directorului companiei-arendaşe a activat anterior în cadrul CNA, iar în prezent este angajat al poliţiei economice a sectorului Ciocana…
Ce ne costă să ridicăm o casă…
În iulie, 2016, locatarii blocului de 9 etaje de pe strada Milescu Spătaru 23 au aflat despre intenţiile de a construi un bloc rezidenţial de 5 etaje în imediata apropiere de blocul lor. După montarea gardului şi defrişarea copacilor, chişinăuienii indignaţi au ieşit în stradă, iar la fața locului au venit poliţia, consilierii şi deputaţii PSRM.
Constructorii şi chiar poliţiștii, obligați să asigure ordinea publică, au aplicat forţă fizică asupra locatarilor. Dar, ulterior, a fost emisă o decizie care impune rezolvarea conflictului pe cale amiabilă. Cu toate acestea, titularul construcţiei nu s-a ţinut de cuvînt, iar locatarii au apelat la CMC şi au înregistrat la Primărie o cerere prealabilă de anulare a deciziei privind atribuirea terenului, a contractului de arendă şi a certificatului urbanistic. Mai tîrziu, ţinînd cont de încălcările comise în cadrul procedurii de alocare a terenului, a fost pregătit un proiect de decizie a CMC privind anularea arendei.
Autorităţile capitalei au emis mai multe decizii privind stoparea lucrărilor, dar cu toate acestea, Marcel Darie i-a acuzat pe locatari de complicitate cu politicienii şi a continuat lucrările. În rezultat, locatarii şi deputaţii PSRM au demontat o porţiune din gardul montat ilegal, pentru a elibera trecerea spre staţia de transport public, după care activitatea pe şantier s-a stopat, temporar…
„Scena a doua”
La începutul lunii februarie, 2017, lucrătorii, însoţiţi de angajaţii unei agenţii de pază şi de Marcel Darie, au reluat montarea gardului de împrejmuire. Iarăşi, angajaţii agenţiei de pază i-au îmbrîncit pe locatari, pe consilierii municipali şi pe deputaţi, iar poliţia sosită la faţa locului nu s-a implicat deloc. După montarea gardului, excavatorul a început să sape groapa pentru fundaţie.
Locatarii, împreună cu deputaţii şi consilierii municipali PSRM, iarăşi au mers la Primărie, unde au primit o nouă dispoziţie privind stoparea lucrărilor. Construcţia a fost stopată.
220 de volţi – cadou pentru chişinăuieni din partea titularului construcţiei
De data aceasta, Marcel Darie a montat pe gardul instalat un panou pe care era scris „Atenţie – tensiune înaltă”, acţiune ce cade sub incidența Codului Penal (art. 151, art.152 şi art.155 CP RM). Plus la toate, lucrătorii au împrejmuit gardul cu sîrmă ghimpată şi l-au consolidat din interior cu armătură. Cetăţenii spun că a mai rămas să mai facă ambrazuri şi să pună mitraliere…
După toate probabilităţile, în perioada de „integrare europeană”, a statului moldovenesc, orice om de afaceri avînd bani şi legături, îşi poate promova propriile legi pe orice „feudă” în parte, garant fiindu-i inerţia şi amorţeala autorităţilor capitalei în frunte cu Chirtoacă…
Blocarea străzii Milescu Spătaru
Atunci cînd locatarii văd că, se ignorează actul de stopare a lucrărilor, iar lucrările pe șantier continuă, iar poliţiştii nici nu sînt lăsaţi să intre pe teritoriul şantierului, adică văzînd tot acest dezmăţ, oamenii au recurs la acţiuni extreme şi au blocat pentru a preîntîmpina, carosabilul. Lucrările de săpare a gropii de fundaţiei au continuat sub huiduielile şi strigătele protestatarilor.
Who is Marcel Darie
Marcel Darie este absolventul Universităţii de Criminologie, jurist de specialitate. În anul 1999, devine businessman. Dublu candidat la funcţia de primar general de Chişinău (în anul 2011 şi 2015).
Începînd cu anul 2011, el, chipurile, s-a implicat în activităţi de „construcţii sociale”, în rezultatul cărora au fost prejudiciaţi sute de cetăţeni. În anul 2014, peste 200 de familii, au relatat despre modul în care au fost lăsaţi fără apartamente de tip mansardă, care în anul 2012, au investit sume de 19-25 mii de euro. Potrivit cetăţenilor păgubaşi, administraţia companiei de construcţii „Neomansarde” (SRL „Neo Imobiliare”), condusă de Marcel Darie, a dispărut împreună cu suma de 60 mln. de lei.
Potrivit „versiunii” promovate de însuşi Darie, începînd cu anul 2007, el desfăşoară activităţi publice, iar din anul 2014 deţine funcţia de preşedinte al ONG „Pro-Chişinău”. Tot el susţine că niciodată nu a fost nici şef al firmei care construiește mansarde, nici al companiei juridice, ci doar a verificat calitatea lucrărilor de construcţie.
Potrivit lui, fratele său, Dorin Darie, este cel care desfăşoară activităţi de construcţie a încăperilor de tip cămin, cît despre Marcel, acesta din urmă coordona toate investiţiile şi lucrările efectuate pentru asociaţia de locatari. Totodată, el mai afirmă că împotriva noului şef al companiei „Neomansarde”, Aliona Gasanova, a fost intentat un dosar penal.
De partea cui este, totuşi, adevărul? De partea lui Marcel Darie sau de partea asociaţilor? Răspunsul îl găsim pe alerte.md, unde lumea minţită încearcă să găsească susţinere din partea autorităţilor publice locale, numindu-l deschis pe Darie mincinos şi potlogar. De acest lucru ne putem convinge studiind declaraţia de venituri, depusă de Darie pentru perioada 2009-2010, în care el personal semnează ca director al SRL "Proiect Invest Grup".
Şi în istoria cu construcţia de pe strada N. Milescu-Spătaru situaţia nu este absolut limpede. În vara lui 2016, Marcel Darie se prezenta drept reprezentant al titularului construcţiei, iar acum se dă drept „apărător al locatarilor de pe Spătaru, 27”, care chipurile, au investit deja în apartamentele din blocul încă neconstruit.
Însă, dacă e să stăm să studiem actele, toate devin clare. Obiectul este proiectat de compania “D&D Project”, care este administrată de fratele lui Marcel, Dorin Darie. Astfel, putem concluziona că şi în cazul dat “locatarii de pe str. Spătarul, 27”, lucrul cel mai probabil, în perspectivă vor avea de umblat mult şi bine, căutînd administraţia companiei-titulare şi banii proprii…
Scandalul a ajuns pînă la Preşedinte. Lucrările de construcţie au fost stopate.
Locatarii au adresat o scrisoare disperată direct Preşedintelui ţării, care a luat atitudine faţă de situaţia revoltătoare ce s-a creat, mai ales după ce cîţiva angajaţi ai unei agenţii de pază l-au îmbrîncit şi l-au lovit pe unul din deputaţii-socialişti astfel, încît acesta a avut nevoie de asistenţă medicală urgentă.
În scurt timp după aceste evenimente, Inspecţia de Stat în Construcţii a emis o prescripţie prin care a stopat lucrările de construcție. Potrivit actului emis, şantierul este situat pe un teren pentru care nu a fost elaborată documentaţia de planificare urbană. Mai mult ca atît, conform Planului Urbanistic General, acest teren este doar unul aferent zonei rezidenţiale.
Astfel, potrivit constatărilor experţilor, prin lansarea lucrărilor, atît beneficiarul construcţiei, cît şi autorităţile care au emis autorizaţie, au încălcat prevederile articolelor 6 şi 13 ale Legii nr. 835 din 17.05.1996 “Privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului”, precum şi cele ale articolului 4 al Legii nr. 163 din 09.07.2010 “Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie”.
– Artiom Petrache