[:md]

 

Conducerea Gagauziei a stopat campania de strangere de fonduri de la populatie pentru desfasurarea referendumurilor locale din 2 februarie, dupa ce un businessman rus, nascut in Moldova, si-a exprimat disponibilitatea de a-si asuma toate cheltuielile financiare legate de desfasurarea plebiscitelor, potrivit IPN.

Serviciul de presa al Comitetului Executiv al Gagauziei a relatat ca este vorba despre omul de afaceri Iuri Iacubov, care a trimis conducerii autonomiei o scrisoare de intentie.

In opinia sa,  initiativa consultarii populatiei reprezinta  o realizare a guvernarii si un semn al sistemului democratic functional si, prin urmare, interzicerea de catre Chisinau a referendumurilor in Gagauzia nu are o explicatie logica.

Stringerea de fonduri a fost anuntata de catre autoritatile din Gagauzia pe 20 ianuarie. Necesitatea a fost motivata prin faptul ca, dupa adoptarea de catre instanta de judecata de la Comrat a hotararii cu privire la caracterul ilegal al plebiscitelor, toate operatiunile bugetare oficiale legate de pregatirile si desfasurarea acestor actiuni au fost blocate. Bugetul Gagauziei a prevazut pentru anul 2014 mijloace in suma de 940 mii lei pentru desfasurarea referendumurilor.

Autoritatile Gagauziei au planificat desfasurarea, pe 2 februarie, a doua referendumuri. Unul consultativ, privind vectorul de politica externa a Republicii Moldova,si altul legislativ, menit sa obtina asentimentul populatiei in chestiunea cu privire la dreptul Gagauziei la autodeterminare in cazul in care Moldova isi va pierde suveranitatea.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ