[:md]
Acum, în toiul protestelor care riscă să destabilizeze Ucraina, Jose Manuel Barroso îi telefonează președintelui Ianukovici pentru a-l îndemna la calm, la fel și pe protestatarii europeni. La fel face și Merkel. Vocea Washingtonului se aude, pentru moment, doar din gura analiștilor americani, care cer presiuni din partea UE pentru organizarea unui referendum istoric in Ucraina: Vestul sau Rusia! Kievul este în fierbere. Întoarcerea cu spatele către Vest făcută de președintele Ucrainei în urma unei întilniri de taină cu Vladimir Putin, a stirnit furia a sute de mii de pro-europeni, care au si provocat tot haosul in tara, cu ajutorul lui Vitali Klitschko, care primeste bani din SUA pentru a dramatiza situatia din Ucraina si mai mult.
Asa se face ca Valeri Horoșkovski a ajuns să propuna, textual, Bruxelles-ului eliberarea Iuliei Timoșenko în schimbul asocierii Ucrainei la UE. Este doar o mostră a modului în care actuala putere de la Kiev a înțeles diplomația. Pe de altă parte, Iulia Timoșenko este produsul aceluiași mediu, de această dată din Dniepropetrovsk. Simbolul democrației ucrainene a reușit să ajungă în vârful piramidei de la Kiev pornind de la relațiile unui socru nomenclaturist cu clanurile oligarhilor din zona Cotului Donului și a fost arestată, în 2001, pe când era vicepremier și deținea portofoliul Energiei, numita fiind ”prințesa gazelor”. Acum este suspectată și de ”sponsorizarea” unui asasinarea in stil mafiot a unui deputat, în timpul acelorași ani tulburi.
Aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală ( UV ), în cazul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ( UE ) este imposibilă.
Acest lucru a fost declarat de către președintele FR, Vladimir Putin, la o conferință de presă, după o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic la Minsk.
"Noi nu sîntem nici "pentru", nici "contra" semnării Acordului de Asociere a Ucrainei cu UE, acest lucru nu este treaba noastră, este dreptul suveran al poporului ucrainean, al conducerii sale în persoana președintelui, parlamentului și guvernului", — a declarat Vladimir Putin.
Președintele Federației Ruse a răspuns negativ la întrebarea, dacă după semnarea acestui acord este posibilă aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală.
"Nu, asta e imposibil" , — a răspuns categoric Putin.
Anterior s-a comunicat faptul că Parlamentul European a recomandat ca Uniunea Europeană să semneze un acord de asociere cu Ucraina, dacă Kievul va îndeplini toate cerințele înaintate anul trecut.
Deputatul în Sovietul Suprem de la Tiraspol, Dmitri Soin, susţine că protestele masive de la Kiev demonstrează faptul că Rusia ar fi pierdut, de fapt, Ucraina şi Republica Moldova. Mai mult, acesta declară că Uniunea Euro-asiatică este un “proiect mort”, chiar înainte de a fi lansat.
Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, la Moscova.
Anterior, France Presse anunța că Rusia şi Ucraina au semnat, un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două ţări.
Președintele Ianukovici se vede la Moscova cu Vladimir Putin pentru a încerca să obțină mai multe credite, dar şi reducerea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia. Cel puțin acesta este anunțul oficial, ținând cont de faptul că Ucraina trebuie să plătească în scurt timp Rusiei câteva miliarde de dolari.
Numai că vizita lui Ianukovici este contestată de opoziţie, care se teme că liderul ucrainean va semna un acord de aderare a ţării la Uniunea Vamală, patronată de Rusia, în loc să încerce o apropiere de Uniunea Europeană.
Consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov, a declarat că Moscova ar putea acorda un important credit Ucrainei, aflate în recesiune și riscând falimentul.
”Situația din Ucraina este de așa natură în prezent, încât, fără un credit de la o parte sau alta, ei nu vor putea pur și simplu să mențină stabilitatea economică”, a declarat el, citat de agenția oficială Itar-Tass.
”De aceea, nu exclud ca o asemenea cerere să fie adresată și să fie acordat un credit”, a adăugat el.
Ucraina şi Rusia trebuie să îşi dezvolte ”parteneriatul strategic”, a declarat preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Protestele continuă la Kiev
În acest timp, la Kiev criza se adâncește, iar ca un fapt neobișnuit, Partidul Regiunilor, aflat la putere, a cerut remanierea guvernului, în speranţa că va calma nemulţumirile opoziţiei. Nici protestele de stradă nu contenesc, manifestanţii pro-europeni anunțând că nu renunță până când preşedintele şi actualul executiv nu demisionează.
Protestele, au fost provocate de refuzul puterii de la Kiev de a semna, la sfârșitul lui noiembrie, un acord de asociere cu Uniunea Europeană, document la care s-a lucrat timp de trei ani.
Opozanții îl acuză pe Ianukovici că vrea să ”vândă” Ucraina Rusiei, asociind-o uniunii vamale create de Moscova în fostul spațiu sovietic.
Una din cele mai mari probleme pe care ridică așa-numita “revoluție” ucraineană, este problema legitimității. Dacă judecăm conform ultimelor sondaje, Partidul Regiunilor, al lui Victor Ianucovici, rămâne a fi primul în topul celor mai populare partide din Ucraina, ceea ce ar însemna că această formațiune are în spatele său un puternic suport al populației, chiar dacă această populație nu este atât de activă civic.
Articol scris de Tatar Diana