[:md]
Trăind în vremuri mai agitate, este esențial să știm care este relația tinerilor cu Biserica, în special înainte de venirea Sărbătorilor de Paște și cum se manifestă și gindesc aceștia față de Dumnezeu. Deasemenea, care este rolul banului in biserica moldoveeasca. Preot dr. Valeriu Tintaru, paroh la o biserica din capitala, incearca sa ne dea raspunsuri la citeva intrebari.
-Ce reprezintă tinerii pentru Biserica Ortodoxă a Moldovei și Biserica Ortodoxă pentru tineri?
Tinerii pentru noi, pentru Biserica Otodoxă reprezintă o categorie de creștini asupra căreia atenția noastră este sporită. Sigur că avem și alte categorii de creștini în Biserică, sunt și copiii, sunt și vârstnicii, sunt și părinții tinerilor, adică cei ajunși la maturitate, dar aș spune că tinerii reprezintă o categorie specială, cel puțin în privința pastorației noastre față de aceștia, întrucât este vârsta cu vulnerabilitatea cea mai întâlnită, cea mai ridicată și atenția noastră prin urmare trebuie să fie sporită față de ei. Este vârsta în care tânărul caută și își pune întrebări, este vârsta în care își dorește foarte multe, este vârsta în care viața cotidiană are o ofertă foarte diversificată și atunci tânărul dacă nu este pregătit să discearnă și să selecteze, sigur, poate cădea în tot felul de capcane.
-Care este rolul unui preot în societate?
Rolul preotului în societate depinde şi de el însuşi, dar mai ales de societate. Dacă societatea e mai aproape de Biserică, rolul preotului e mai mare, aşa cum a fost şi în perioada de care aţi amintit, iar dacă societatea este mai secularizată, rolul preotului este redus până la excludere totală. Dacă preotul refuză să se implice chiar şi atunci când este solicitat, înseamnă că preotul nu-şi face datoria sau este nepregătit pentru a face faţă provocărilor timpului.
-Multi preoti de la noi din Chisinau au fost vazuti pe strazi sau intr-o multime de interviuri cu case si masini de lux, ce ne puteti spune despre acest lucru?
Din fericire, nu avem chiar aşa de mulţi preoţi care întrec măsura bunăstării materiale, dar iată că aceştia reuşesc să pună în umbră şi mulţimea de preoţi de la ţară care, din păcate, o duc foarte greu. Dar cei care nu au o legătură vie şi permanentă cu Biserica, ci doar uneori merg pe la câte un Botez sau Cununie, aceştia n-au dreptul moral să critice nici măcar abuzurile. Şi eu sunt scandalizat că Cristiano Ronaldo are un salariu de un milion de euro pe lună, în timp ce mulţi oameni de pe glob mor de foame. Dar asta nu mă priveşte pe mine, căci eu niciodată n-am fost la vreun meci, ca să plătesc măcar un leu pentru bilet. Cred că în sec. XXI, orice preot (cu excepţia monahilor, care au un alt statut), pe lângă un trai decent al familiei sale, trebuie să aibă obligatoriu un telefon mobil, un calculator cu internet şi o maşină, căci sunt lucruri necesare unei slujiri pastorale eficiente, dar nu trebuie să se exagereze în nimic. Totuşi, o parte semnificativă din preoţi n-au deloc maşină, iar la calculator nici nu visează.
—Care este rolul banului într-o biserică? Care este limita dintre necesitate şi avariţie?
La acest capitol sunt mari probleme, mai ales din cauza că majoritatea celor care lucrează, slujesc nu au carte de muncă, poliţă de asigurare medicală şi, în consecinţă, nu vor avea nici pensie. Şi salariile sunt extrem de mici, de aceea, majoritatea absolută a angajaţilor de la Biserică, poate cu excepţia preotului, au nişte salarii simbolice, fiind nevoiţi să aibă un alt lucru de bază.
—Care e opinia Dumneavoastră față de taxele bisericești?
Am vorbit cu mulţi preoţi şi aceştia au spus că ar fi de acord ca cei 93% din ortodocşi să plătească nu 10, ci 2-3% din toate veniturile lor la Biserică, iar toate serviciile religioase şi chiar lumânările din Biserică să fie pe gratis. Dar câţi din cei 93% din ortodocşi, botezaţi şi cununaţi în Biserică, ar fi de acord cu o asemenea abordare? Cred că foarte puţini. Şi-atunci problema este falsă, iar cuvântul „taxă” nu este adecvat. Nu înţeleg de ce unii se scandalizează că o Cununie „costă” 500 de lei, când masa de nuntă îi costă cel puţin 50.000? Chiar şi închirierea limuzinei, plătirea fotografului şi alte nimicuri de astea, fiecare dintre ele sunt de câteva ori mai scumpe decât cununia.
-Dacă, cineva nu are banii necesari pentru un serviciu divin, este preotul în drept să-i refuze acel serviciu?
Eu cred că cazurile de refuz pe acest motiv sunt extrem de puţine şi pot fi denunţate la Eparhie sau Mitropolie şi vă asigur că se vor lua măsuri. Există altfel de situaţii când un preot poate şi chiar trebuie să refuze să oficieze un serviciu. De exemplu, cu ce ocazie eu să botez sau să cunun pe cineva care nu numai că nu prea crede în Dumnezeu şi nu vine la Biserică, dar sunt convins că nici de acum înainte nu va veni? Cu ce ocazie să sfinţesc casa unui om, dacă acel om nu vine la Casa Domnului? Cum pot să înmormântez un om care a murit de beţie? Tainele Bisericii nu sunt acte magice care să acţioneze automat, indiferent de credinţa şi viaţa noastră morală. Cred că asupra acestui aspect trebuie să ne concentrăm, iar subiectul cu banii se va rezolva de la sine…
-Un sfat pentru tinerii care vor sa ajunga preoti?
Dragostea fata de Dumnezeu te cheama, daca simti acest lucru este bine dar daca o faci din obligatie la ce bun? Nu uitati sa va rugati la Domnul sa va lumineze mintile si totul va fi bine.
Multumim pentru interviu
Interviu realizat de Tatar Diana