[:md]

 

Bijuteriile handmade sunt accesorii de neprețuit pentru o femeie stilată și care iubește frumosul. Meșteșugăritul acestora pentru multe din noi ar putea fi un mister, însă nu și pentru specialista în acest domeniu, Angela Țugulea. În urmă cu trei ani, transformarea lutului în flori era doar o provocare, astăzi a devenit sursa ei de venit. Fiind membră a comunității meșteșugarilor din Republica Moldova a participat la mai multe expoziții, iar lucrările sale au ajuns să fie vîndute chiar și în SUA. Despre succesul și măiestria sa ne va povesti, însăși Angela Țugulea.

Cum ți-ai  descoperit talentul ?

Totul a început de la o simplă pereche de cercei. I-am vazut  și am întrebat din ce material sunt confecționați. Erau niste trandafiri micuți din lut polimeric. Ajungînd acasă, am deschis internetul pentru a găsi răspunsurile la toate întrebările mele:  ” Ce este lutul polimeric? Cum se lucrează cu el? Care sunt materialele necesare pentru a meșteșugări bijuterii handmade? ”.  Și uite că astfel a început toată aventura mea, care din fericire continuă și astăzi. Zîmbesc mereu cînd îmi aduc aminte cît de frumoși îmi păreau primii mei trandafiri. Acum cînd îi privesc , văd o lucrare a unui copil.

 Cine a fost norocoasa care s-a putut mîndri cu primele tale lucrări ?

Fetița mea cea mai mare a fost primul meu model. Ea fost cea care a probat primii mei cerceii și broșe. Mai întîi  de toate am început să le dau în dar rudelor pentru că nu vroiam să le țin în casă pe post de trofee. Mereu am nevoie de ceva nou, să fac altceva, poate cu mai multă inspirație.

Îmi dau seama că această meserie cere un car plin de inspirație. Tu de unde o aduni?

Natura e cea care mă inspiră. O scurtă primblare în parc, o floare, o culoare , absolut toate trezesc în mine idei noi, care abia așteaptă să prindă viață prin bijuteriile mele.

Știu că în afară de aceasta, te mai ocupi cu grădinăritul. Cum reușești să îți asumi toate responsabilitățile cu succes și să îți faci timp și pentru meșteșugăritul bijuteriilor?

Totul îi datorez soțului meu. El e cel care mă ajută foarte mult. Eu modelez bijuteriile , iar el le adaugă furnitura. Lipsa de timp nu mă împiedică să fac ceea ce îmi place. Cînd vine inspirația, atunci puterile se înmulțesc și ele. Somnul dispare în totalitate și pot sta o noapte sau două la o singură floare.

În urma vînzării lucrărilor, ai putea spune că femeile Moldovei preferă bijuteriile handmade?

Da, pot spune că preferă, doar că totuși sunt puține. Am clienți care înțeleg ce înseamna handmade, înteleg că fiecare bijuterie este un lucru manual, foarte migălos și în care este depus mult suflet și multă energie. Cu toate acestea, am observat că majoritatea moldovencelor preferă totuși mai mult aurul și argintul. Îmi pare rău că puține femei își dau seama de unicitatea unei bijuterii handmade. De vină ar putea fi și lipsa banilor. Unii moldoveni preferă să dea 5 lei pentru o bijuterie din piață, calitate chinezească și nu 100 de lei pentru ceva manual. Foarte încet se vînd toate. Toți îmi spun că dacă aș fi în Americă, Europa….Păi, oameni buni, suntem aici pe loc, în Republica Moldova! Din păcate am constatat că această meserie  la noi în țară nu este îndeajuns de valorificată.

Banii cîștigați din vînzări recompensează timpul și munca depusă în lucrări?

Eu vreau să îți spun că nu, sau poate eu nu mă strădui atît de mult. Mie nu îmi place să vînd, îmi place să modelez.

În prezent, care sunt ultimele tendințe în materie de bijuterii handmade?

După cum am observat, femeile iubesc tot ce strălucește. Sa strălucească, să fie cît mai strident! O bijuterie care este mai stridentă, se întreabă mai bine. Cauza ar putea fi că se poartă foarte mult culorile închise? Nu am de unde să știu. O altă observație este că la ceea ce este mai fin, mai gingaș, femeile Moldovei nu atrag atenția. Toate aleargă în căutarea bijuteriilor cît mai strălucitoare. De asemenea  se vînd foarte bine cerceii, în special cei micuți.

Ai putea să înveți pe cineva să confecționeze astfel de bijuterii?

Eu cred că aș putea, dar trebuie să mă pregătesc mult timp pentru aceasta. Nu am foarte multă răbdare cu oamenii, chiar și soțului cînd îi explic de două ori, pot să strig.

Care ar fi treapta cea mai de sus a activității tale ?

Treapta cea mai de sus ar fi să am un site propriu internațional unde să fiu cunoscută în toată lumea și desigur,să îmi organizez o expoziție în America.

La moment cu ce succese te bucuri?

Recent am avut prima comandă care a plecat în America. Acest lucru a fost posibil datorită site-ului international, ArtZoco, care a fost deschis cu puțin timp în urmă de către niște voluntari din America cu scopul de a ne ajuta să ajungem pe piața americană. Și uite că deja am avut prima comandă. La scurt timp am primit banii și chiar sunt mulțumită. Sper ca pe parcurs sa avem mai multe comenzi pe acest site. Și chiar aș vrea să afle lumea despre acest site, să-l găseasca și cei care se ocupă cu lucrările handmade, fie croșetat, țesut sau pictură, să se înregistreze pentru că astfel vom fi mai mulți.

Mulțumim pentru interviu

Interviu realizat de Adriana Bzovîi

ПОДЕЛИТЬСЯ