[:md]
Federalizarea este pentru R.Moldova singura metodă de salvare a republicii. Această opinie a fost enunțată marți, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, de către majoritatea participanților la conferința internațională „Statul federativ: experiența internațională și perspectivele Moldovei”, care și-a încheiat lucrările la Chișinău, informează Actualități.md.
Experta bulgară, Nina Dyulgerova, este convinsă că federalizarea, ca formă de coexistență a Moldovei, Transnistriei și Găgăuziei, este capabilă să le mențină în cadrul unui stat.
„Noi considerăm că societatea moldovenească trebuie să tragă concluzii practice din investigațiile noastre teoretice. Doar organizarea federativă este capabilă să salveze Moldova, care este o țară scindată”, a spus profesorul Universității din Varna.
Apărătorul drepturilor omului din Finlanda, Johan Bekman, este de părere că Moldova, din cauza evenimentelor din Ucraina, este supusă unei presiuni geopolitice extrem de puternice.
„Lumea s-a schimbat la sfârșitul lunii februarie, când la Kiev a venit la putere o juntă anticonstituțională. Semnarea de către partea moldavă a Acordului de Asociere cu Uniunea nu va contribui în nici un fel la pacificarea relațiilor dintre Moldova, Transnistria și Găgăuzia. Trebuie să învățăm să ne înțelegem și aici personalitățile politicienilor trebuie să joace un mare rol. Planul de reintegrare a țării sub formă de federație, propus de Partidul Socialiștilor, este o idee despre cum țara poate fi salvată”, a spus docentul de la universitatea din Helsinki.
Politologul armean, Serj Sarkisean, a opinat că nu există conflicte înghețate.
„Dvs. trebuie să fiți fericiți pentru faptul că după încheierea conflictului Dvs. nu îi priviți pe adversarii voștri de ieri prin țeava automatului. Puteți merge liniștit în Transnistria, iar ei pot veni la voi – și trebuie să păstrați aceasta. Este o valoare pe care trebuie să o preţuim”, a declarat expertul, considerând că ideea federativă și-a arătat valoarea ca formă de guvernare în țările cu o democrație adevărată: SUA și Elveția.
Vicedirectorul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, Vasili Kașirin, a spus că ideea de federalizare a Moldovei este primită cu compasiune și cu înțelegere la Moscova.
”Nici ideea, nici modul de abordare a problemei nu sunt noi. Un fapt evident este și acela că clasa politică actuală din R.Moldova, în masa ei, se opune unei astfel de formule de reorganizare a republicii. Dar este cert pentru multă lume în societatea moldovenească și faptul că timp de 22 de ani reglementarea transnistreană bate pasul pe loc. Kremlinul este convins: o Moldovă unitară nu va fi integrată niciodată, iar aceasta înseamnă – pas cu pas, trebuie să se meargă spre un stat comun”, a afirmat el.
Actualități.md menționează că la conferinţă au participat aproximativ 30 savanţi şi invitaţi din circa 8 state – Federaţia Rusă, Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Armenia, Uzbekistan, Slovacia, Moldova, printre care: Johan Bäckman, specialist în domeniul apărării drepturilor omului, doctor în științe politice, conferenţiar al facultăţii Sociologie, Drept și Criminologie, Universitatea din Helsinki, Finlanda; Tamara Guzencova, doctor-habilitat în istorie, vice-director al Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, conducătorul Centrului de Studii în Problemele Ţărilor din spaţiul fostei URSS; Diulgherova Nina Anghelova, doctor în economie, şefa catedrei „Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale” al Universităţii Sud-Vest „Neofit Rilski”, profesor al Universităţii Libere din Varna; Anatoli Kruglaşov, doctor în istorie, doctor-habilitat în ştiinţe politice, profesor la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina; Alexandr Burian, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, doctor-habilitat în ştiinţe juridice, profesor, consultant la Institutul de Istorie, Stat şi Drept din cadrul AŞM, Asociaţia de Politică Externă şi Colaborare Internaţională a Republicii Moldova ş.a.
De asemenea, la forum au fost prezenţi, reprezentanţi ai structurilor de stat ale RM, membri ai corpului diplomatic, acreditaţi în RM, experţi în domeniu, membri ai organizaţiilor neguvernamentale, ziarişti, studenţi şi doctoranzi.