[:md]

 

Ca răspuns la numeroasele plîngeri venite la adresa portalului de știri ACTUALITATI.MD, în ceea ce privește desfășurarea recensământului, am decis să intervievăm un martor care a devenit victimă a acestui proces monitorizat de către autorități. Locuitorul Chișinăului, Oleg Sturza, a vorbit despre arbitrarea și grosolănia care au devenit parte integrantă a Recensământului-2014.

 Recenzorii sunt interesați de cît de multă carne mîncăm

— Cum a avut loc procedura de chestionare?

Acesta a fost primul recensământ la care am participat, iar după imaginația mea trebuia să fie un pic altfel. A sunat la usa — am deschis, și în continuare totul se petrecea ca la interogatoriu. Femeia care mă recenza, din pragul ușii a declarat că mă va înscrie doar dacă vom discuta în limba română. I-am spus că în principiu aceasta nu este o problema, doar că eu voi vorbi moldovenește. După un program educațional scurt că limba și poporul  moldovenesc nu există, ne-am dus la bucătărie, am chemat soția, și apoi a început " marele recensământ ". Din cînd în cînd mi se părea că întrebările  citite de recenzoare au fost elaborate de Inspectoratul Fiscal. Ne-a întrebat — dacă avem un televizor, frigider, cât de mult cîștigăm, dacă acesta este apartamentul nostru, unde am găsit bani pentru a cumpăra un apartament, cîte kilograme de carne folosim în alimentația noastră săptămînal, și altele.

Cine a completat chestionarele d-stră sau recenzorul?

Toate datele noastre este le-a înscris femeia, care apropo s-a prezentat abia pe la mijlocul conversației noastre. Ciudat este faptul că unele întrebări ea le-a omis, pentru că ar cunoaște deja răspunsurile.

Cu ce a scris în formular cu pix sau creion ?

În rețelele sociale, am citit foarte mult despre faptul că unele formulare au fost completate cu creionul, dar la noi tot a fost bine doamna scria cu pixul.

Nu recensământ dar coșmar

Cum se comporta voluntarul?

Chiar nu știu cum să descriu comportamentul acestui voluntar. În primul rînd, recenzoarea era nepoliticoasă, eu multe pot să înțeleg dar ea se afla la mine acasă și nu la ea. Ne grăbea în mod constant, nu permitea să vedem datele înregistrate, dar despre asta vorbim mai tîrziu în alta istorioară.

Recenzorul a refuzat să scrie în formular" limba moldovenească ", "moldovean" ?

Și aceasta la fel. Eu sunt moldovean, soția ucraineancă vorbim atât în limba rusă și în moldovenească. De altfel i-am spus imediat că am auzit o mulțime de povești în care naționalitatea persoanelor înregistrate era înscrisă drept  român, dar recenzoarea a ignorat momentul. De trei ori i-am spus că sunt moldovean dar apoi am văzut că ea m-a scris ca român. Eu, desigur, în mod normal, am încercat să-i explic că nici nu intenționez să semnez acest formular, dar femeia a început să țipe și a sunat pe cineva, aparent pentru a se consulta ce să facă în astfel de cazuri. După conversație, s-a calmat, și a continuat să completeze chestionarul, după 10 minute, la noi, soneria a sunat, soția s-a dus să deschidă ușa. Apoi am auzit țipete pe hol și am mers să văd ce sa întâmplat. Se pare, că la noi au venit " voluntari ajutători". La ușă era un tip dur și o fată, aceștia au cerut să-i las în apartament, deoarece au nevoie urgent să se consilieze cu recenzoarea, pe naționalității. Eu i-am trimis undeva departe, și le-am zis că chem poliția, dacă nu vor pleca dar fără nici un rezultat. Ei  băteau încontinuu la ușă, recenzoare de asemenea, s-a alăturat și striga în apartamentul meu pentru ca să le deschid ușa.

În cele din urmă, recenzoarea și asistenții ei au ajuns afară, aici s-a înceiat și recensămîntul.

-Vi s-au oferit bani sau altceva pentru a vă  înscrie " român"?

Fata propunea să ajungem la un acord. A spus ceva despre un concurs, în care pot participa doar  cei care sunt înscriși români, și așa mai departe.

Ce ai avut de gînd să faci după această situație?

Ce să fac? Am sunat la linia fierbinte a recensământului și m-am plîns. Mi s-a spus că voi fi intervievat prin telefon, sau poate vor trimite din nou un recenzor. Iată stăm și așteptăm, se vorbește că au extins recensământul pentru încă 2 zile, dar noi încă nu a venit nimeni.

Noi suntem moldoveni și trebuie să ne mîndrim cu asta!

Ce părere ai despre problema de conservare a identității moldovenești?

Eu cred că noi toți suntem cetățenii unei țări și trebuie să protejejăm și să respectăm cultura și tradițiile poporului moldovenesc. Este un păcat că unii politicieni încearcă să șteargă  de pe fața pămîntului națiunea noastră  și ne propun să ne alăturăm unui neam complet diferit, care a apărut mult mai târziu decît noi!

—  Să fii numit "moldovean" — este o rușine, sau ar trebui să fim mândri de asta?

Cu siguranță ar trbuie să fim mîndri! Avem o țară fascinantă, doar că mulți oameni ori nu văd ori nu înțeleg acest lucru. Oameni ospitalieri, harnici și buni la suflet,  cu peisaje uimitoare, toate acestea sunt Moldova și moldovenii!

 Cu ce scop credeți că autoritățile pro-române au încercat să majoreze în mod artificial numărul celor declarați români?

Cine dracu ' știe! Cineva vrea să se unească Republica Moldova cu România, dar de ce? Cine va beneficia de acest lucru, oamenii ? Nu cred . Avem o țară multiculturală: moldoveni, ruși, găgăuzi, ucraineni, evrei, bulgari, chiar și români, toate trebuie să fie respectate, dar doresc ei asta sau nu : națiunea titulară  sunt moldovenii!

Cum,ați denumi într-un cuvînt numit recensământul 2014?

Ce-mi vine în minte nu este chiar un  cuvînt cenzurat (rîde). Au fost cheltuiți o mulțime de bani, și pentru ce? Nu este clar. Să spun că sunt indignat, sau să nu spun nimic. Pentru mine rămâne un mister modul în care recensământul din Republica Moldova poate fi sponsorizat de către un alt stat?

 Cum credeți în legătură cu numeroasele încălcări și reclamații, rezultatele recensământului ar trebui anulate?

În această situație, este necesar să se efectueze recensământul din nou, luînd în considerare toate greșelile și încălcările. Autoritățile noastre găsesc bani pentru orce dacă este necesar,  vor găsi și pentru un nou recensământ! Mulți dintre noi cred că vor rămîne uimiți de rezultatele recensământului.

Ce ați dori cetățenilor care se vor afla într-o situație similară?

Vreau ca cetățenii noștri să nu se teamă să-și ridice drepturile lor! Iar, potrivit politicienilor noștri din Republica Moldova — democrația, înseamnă că oamenii au dreptul de a lupta pentru a fi auziți!

Nu stați deoparte și nu fiți indiferenți, tot ceea ce facem acum va fi îndurat de copiii noștri. Gândiți-vă la asta!

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ