[:md]
Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, este dușmanul numărul 1 al Coaliției de guvernare Pro-europene, scrie analistul politic Bogdan Țîrdea pe pagina blogului său, relatează Actualități.md.
Potrivit lui Țîrdea după parafarea acordului de la Vilnius și îngenuncherea lui Voronin în fața păpușarului, PSRM și I.Dodon au rămas unica formațiune politică parlamentară care promovează mesajul integrării în Uniunea Vamală, aprofundării relațiilor cu Rusia.
Totodată, Dodon, spre deosebire de PCRM, rămîne unicul partid care nu refuză de proteste contra guvernării.
“Altfel spus, după subjugarea PCRM de către Păpușar, PSRM a rămas unica forța de opoziție reală față de putere. Așadar, PSRM a luat locul PCRM.
Și acest lucru nu putea rămîne fără consecințe.
Amintesc, că PSRM a protestat contra acordului de asociere la Bălți, Chișinău și chiar Bruxelles, provocînd mari dureri de cap alianței. Poliția a fost mobilizată în masă, pentru a preveni instalarea corturilor în fața guvernului și președinției. Asemenea lucruri nu s-au produs nici pe timpul PCRM!
Simbolic a fost și gestul de votare contra ratificării acordului în legislativ. Astfel, PSRM a devenit partidul care a reprezentat interesele a circa 50% electorat.
Colectarea a circa 90.000 semnături în Chișinău pentru demisia lui Chirtoacă, a circa 1 milion de semnături pentru aderarea la UV, mitinguri de 1 mai și 9 mai, care au depășit ca număr de participanți pe cele ale PCRM, publicitatea agresivă pentru UV, lansarea ziarului Socialistul cu un tiraj de 500.000 exemplare, apariția frecventă pe Rossia 24, RTR, lifenews, conferințele de anvergură consacrate vectorului euroasiatic și rolului ortodoxiei – au înfuriat la culme conducerea CPE. Deranjante au fost și sondajele Magenta, FOP și ASD, care certificau trendul dinamic al PSRM și trecerea celor 6% parlamentare. Ultima picătură a fost mitingul din Otaci, unde sute de fermieri au blocat străzile, cerînd rezilierea acordului cu UE.
După declararea de către PSRM a protestelor de masă, s-a produs un caz fără precedent în toți cei 23 ani de independență ai Moldovei. Toți liderii raionali PSRM au fost chemați la SIS și Procuratura Generală, controlate de păpușar. 6 membri de vază PSRM – au încasat dosare penale. Nu cred că alte partide s-au bucurat de o asemenea “atenție” din partea puterii. Printre cei cu dosare se numără Vlad Batrincea, secretarul executiv al PSRM, a doua persoană în partid, și Marina Radvan, liderul organizației de tineret. SIS-iul monitorizează non-stop partidul, instalînd în cel mai obraznic mod posibil camere video chiar vizavi de edificiu. Majoritatea sponsorilor PSRM au fost intimidați de către organele statului, fiind somați să renunțe la finanțarea partidului.
Însuși Dodon este hărțuit, batjocorit și supus unui ostracism public atît de partidele CPE, cît și de PL, PCRM, Antimafia, PSD, și alții. Anvergura hărțuirii uimește și pe cel mai indiferent observator.
CPE nu se jenează de etichete de care ar roși și un văcar: separatist, trădător, criminal, etc. Acuzațiile, una mai aberantă decît alta, apar în cantități industriale. Ultima perlă lansată de CPE ar fi că Dodon a provocat embargoul! Vă dați seama? Putin îi băiat bun, el nu dorea embargoul. Asta Dodon l-a pus la cale. Probabil Dodon l-a sfătuit și în 2005, 2010, 2011, 2012, 2014. Iar rușii, adică Medvedev, Rogozin, Carasin, Șuvalov și alții nu ar fi prevenit Alianța în 2013 și 2014 despre consecințe. Nu mai zic de închiderea canalului Rossia 24 și multe alte gesturi.
Motivul de bază pentru care Dodon este hărțuit constă în faptul că el crește foarte rapid. Și asta deranjează. Totodată, PSRM reprezintă o ALTERNATIVĂ.
O alternativă geopolitică (Uniunea Vamală, nu europeană), națională (moldovenism și independența țării, nu unionism și refuzul de identitate ), economică (etatism și amestec activ al statului în economie, nu monetarism și piață sălbatică), conceptuală (socialism democratic, nu liberalism distorsionat), socială (familie tradițională și ortodoxie, nu ateism și laicism liberal).
Intrarea PSRM în parlament ar putea duce la formarea unei alianțe de centru stînga. PD riscă în asemenea ecuație să nu treacă pragul. Sau, în anumite circumstanțe, să nimerească în opoziție alături de PLDM. Și dacă Filat mai supraviețuiește în opoziție, ce va face Plahotniuc, e greu de imaginat.
Oricum, ecuația puterii va fi schimbată la următoarele alegeri. Și cu siguranță va apărea un nou dușman…”, a concluzionat analistul.