[:md]

 

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care este şi reprezentant al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Transnistria, ar avea un plan surprinzător privind reglementarea transnsitreană. Potrivit epresa.md, ar fi vorba de un nou plan de federalizare a Moldovei. Rogozin va prezenta propunerile pe 16 noiembrie, cînd va veni la Chişinău pentru a participa la şedinţa Comisiei economice interguvernamentale moldo-ruse.

Sursa informează că propunerile lui Rogozin ar fi similare cu “planul Kozak” şi vin în concordanţă cu declaraţiile conducerii de la Kremlin că Transnistria trebuie să obţină un statut special în cadrul “Moldovei integer şi neuter”. Statul reîntregit va avea Parlament cu o singură cameră, însă cu o cotă de 20% oferită regiunii transnistrene. Surse din administraţia de la Tiraspol ne-au comunicat că în curând în Parlamentul de la Chişinău vor figura şi deputaţi din Transnistria. Tiraspolului îi va mai reveni o funcţie de vicepremier în Guvernul de la Chişinău. Regiunea Transnistreană va dispune de Parlament şi Guvern proprii. Pe malul stâng al Nistrului va circula leul moldovenesc, ce e drept, pentru o perioadă de tranziţie (un an sau doi) parallel va fi utilizată şi “rubla transnitreană”. Armata va fi una comună, însă documentul prevede că Moldova se angajează să-şi păstreze statutul de neutralitate.

Potrivit surselor citate de epresa, tensionarea relaţiilor între cele două maluri ale Nistrului este “parte a strategiei” Moscovei. Astfel, autorităţile moldovenşti trebuie să “aleagă” între “înrăutăţirea situaţiei” şi “propunerile generoase” ale lui Dmitri Rogozin.

Propunerile lui Dmitri Rogozin vor veni la nouă ani după apariţia “memorandumului Kozak”, propus de un alt emisar al Kremlinului, Dmitri Kozak. Aşa-numitul “plan Kozak” prevedea federalizarea Republicii Moldova, ca soluţie pentru reîntregirea ţării. Documentul, parafat de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin şi liderul separatist, Igor Smirnov, mai prevedea păstrarea militarilor ruşi în Transnistria pentru încă 20 de ani, reprezentarea în Parlament a regiunii Transnistrene şi dreptul de veto pentru Tiraspol în anumite probleme legate, în special, de politica externă. “Planul Kozak” a fost respins de Vladimir Voronin ca urmare a presiunilor din partea Occidentului, în special din partea SUA.

Actualități.md amintește că socialistul Igor Dodon a vorbit în repetate rînduri despre federalizare ca fiind unica soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Sursa: epresa.md

ПОДЕЛИТЬСЯ