[:md]
Angajaţii din ramura agricolă protestează astăzi pe întreg teritoriul ţării. În cadrul unei conferinţe de presă, organizate ieri la Chişinău, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a declarat că acţiunile sunt întreprinse de către agricultori pentru a-şi apăra interesele în faţa statului, relatează Actualități.md.
Acţiunea de azi a fost anunţată ca una pur economic.
Pe internet au apărut deja înregistrări video în care apar zeci de tractoare. Unele se deplasează spre Chişinău, altele vor protesta pe traseele naţionale de la nord spre sud, transmite deschide.md.
La rândul său, Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a declarat că astăzi, începând cu ora 10.00, tehnica agricolă va fi scoasă la marginea traseelor naţionale, fără blocarea drumurilor şi se va claxona periodic până la 12.00. Potrivit lui, la proteste vor participa mii de agricultorii, iar unităţile agricole vor fi concentrate în 33 de puncte care vor cuprinde întreaga republică.
Protestele sunt organizate de şase organizaţii neguvernamentale din ramura agricolă: Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor „Agroinform”, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldovafruct”, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor Produselor Cerealiere.
Protestatarii vor scanda 19 slogane, dintre care: “Întorceți înapoi piața rusă de desfacere!”, „Cerem menţinerea TVA 8% pentru producţia agricolă!”, „Nu — decapitalizării agriculturii!”, „Nu distrugeţi ramura sfeclei de zahăr!”, „Stopaţi contrabanda zahărului!”, „Nu falimentaţi agricultura!”, „Jos politica fiscală nechibzuită!” ş.a.
Precizăm că de cîteva zile la nordul ţării se organizează proteste ale fermierilor, pe motiv că, din cauza acţiunilor guvernării, Rusia a impus un embargou la importul de produse agricole moldoveneşti.
Actualități.md menționează că acțiunile de protest a producătorilor agricoli vin în urma deciziei Federației Ruse care începînd din 14 iulie, a interzis importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, precizînd că astfel își protejează economia ca urmare a semnării și ratificării de către R.Moldova a Acordului de Asociere cu UE.