[:md]

 

Federalizarea R.Moldova este singura metodă de salvare a republicii. Dacă să ne menținem de o abordare realistă și pragmatică, federalizarea ar fi percepută ca fiind unica alternativă în soluționarea problemei transnistrene.

Federaţia înseamnă libertate şi diversitate, dar înseamnă şi valori şi aspiraţii comune. Dacă dorim să avem o temelie solidă ca stat, dacă dorim să ne consolidăm ca popor, dacă dorim să ne creştem potenţialul economic, dacă dorim să avem un rol destoinic în regiune şi în istorie, putem să obţinem toate acestea doar ca ţară integră, ca o ţară care-şi ţine unite toate teritoriile şi etniile. Moldova Federală poate fi o asemenea ţară şi acesta trebuie să fie idealul şi totodată proiectul pragmatic pe care să-l urmăm. Avem de ales între federalizare şi destrămare, între progres real şi declin. Socialiştii aleg federalizarea şi progresul.

Federalizarea va asigura Moldovei  posibilitatea de a-şi institui un control total asupra propriilor frontiere. Poporul nostru va fi reunificat, va redeveni un tot întreg, vor dispărea barierele administrative şi structurile de conducere care se dublează reciproc. Totodată, teritoriul Moldovei din partea stîngă a Nistrului, şi anume Transnistria, în calitate de subiect al federaţiei, îşi va păstra o mare parte de autonomie, plus propriul specific, incluzînd propria simbolică şi reprezentanţă politică.

Trebuie să se ţină cont de faptul că există o sumedenie de factori uzuali, care ar putea prezenta ideea privind federalizarea şi apropierea cu Transnistria dintr-o perspectivă benefică pentru locuitorii malului drept al Nistrului.

La momentul actual pot fi identificate trei abordări de bază în soluţionarea conflictului de pe Nistru.

Prima abordare – anexarea Transnistriei în calitate de regiune, cu păstrarea statutului de autonomie extinsă. Acest sistem a fost mereu promovat, în cadrul negocierilor, de delegaţiile de la Chişinău, care, după cum vedem, au avut un rezultat egal cu zero.

Cea de-a doua abordare – renunţarea la Transnistria. Din păcate, printre politicienii chişinăuieni există adepţi ai aceste idei, care sînt gata să renunţe la integritatea teritorială a ţării noastre.

Cea de-a treia abordare – federalizarea Moldovei, după exemplul unor alte state moderne, amintite anterior: Belgia, Germania, Elveţia, Luxemburg, Rusia, SUA ş.a. Scenariul ce prevede crearea unei Moldovei Federale ne va asigura păstrarea teritoriilor noastre din perioada RSSM, fiind, totodată, şi modalitatea cea mai realistă şi cea mai realizabilă. Principalii noştri parteneri de politică externă (Bruxelles, Berlin, Moscova, Washington), în repetate rînduri au dat de înţeles că vor accepta ideea privind federalizarea Republicii Moldova. În acest sens există un anumit consens internațional, pe care l-am putea folosi pentru realizarea obiectivului nostru principal. Plus la aceasta, liderii de la Tiraspol sînt mult mai dispuşi să dialogheze atunci cînd este vorba despre federalizarea ţării.

Ce presupune federalizarea:

Liderii de la Chişinău şi Tiraspol, asistaţi de partenerii noştri externi, vor trebui să elaboreze în detaliu proiectul creării Moldovei Federale. Bineînţeles, nu va exista un proiect ideal, care să satisfacă în egală măsură toate părţile, însă viziunea unei ţări unificate, mai puternice şi mai bogate, în care cetăţenii vor fi solidari şi vor avea standarde de viaţă mai înalte, ne vor încuraja în identificarea compromisurilor şi în înfăptuirea acestei misiuni cu adevărat istorice. Armonizarea relaţiilor, la toate nivelurile, se va produce vreme îndelungată, important este să fie din start aranjate corect mecanismele după care va funcţiona statul.

La modul concret, ce presupune federalizarea? Am venit cu un răspuns desfăşurat în acest sens, care este prezentat în paginile acestei broşuri. Vă propun, de fapt, să luaţi cunoştinţă de un proiect gata elaborat de federalizare a Republicii Moldova. Îl propun spre discuţie, spre analiză atentă, spre intervenţii şi îmbunătăţire. Este un proiect cu care putem începe dezbaterile politice la Chişinău şi negocierile la Tiraspol. Nu este un alt “plan Kozak”, nu este un produs scris în străinătate, este un rezultat al muncii experţilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care au luat în considerare tot istoricul şi toate subtilităţile relaţiilor dintre ambele maluri ale Nistrului. Iniţiativa socialiștilor va servi drept impuls, iar acest proiect drept prototip pentru discuţii la cel mai înalt nivel privind federalizarea Republicii Moldova.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ