[:md]
Astăzi după ședința comisiei de anchetă privind situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, Liderul Partidului Socialiștilor, membru al comisiei Igor Dodon a relatat care va fi structura raportului comisiei de anchetă, relatează Actualități.md.
Potrivit lui Igor Dodon raportul comisiei de anchetă privind furtul din sistemul bancar și criza de pe piața valutară va fi compus din cîteva compartimente, în primul rînd constatarea la toată informația începînd cu luna octombrie 2014, chiar dacă socialiștii au insistat ca să fie inclusă toată informația începînd cu anul 2013 cînd a fost privatizată Banca de Economii, însă majoritatea parlamentară formată din comuniști, democrați și liberal-democrați au hotărît ca să fie doar începînd cu octombrie 2014.
„Va fi constatarea de la momentul octombrie 2014 apoi toate acțiunile care au avut loc, cu scoaterea banilor de pe conturi, cu speculațiile pe piața valutară, și toate aceste acțiuni cu informații concretă, în baza la ce au fost scoși banii, ce hotărîre a guvernului, numărul, cine a semnat. În baza la ce hotărîre a consiliului de administrație a BNM, pe ce firme au fost transferate aceste mijloace în RM, pe ce firme în off-shore și toată informația pînă la situația din 18 februarie. La sfîrșit vor fi concluzii ale comisiei referitor la faptul au fost sau nu întreprinse toate acțiunile de către organele de stat și vor fi și propuneri din partea comisiei către plenul parlamentului” a declarat liderul PSRM.
Dodon a subliniat că socialiștii au foarte multe întrebări față de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și le-au formulat din nou astăzi pentru că informația care a fost prezentată pe unele compartimente este destul de evazivă. Iar dacă nu va fi prezentată această informație săptămîna viitoare acesta ar putea fi audiat încă o dată sau la comisia de anchetă sau la cea pentru economie buget și finanțe.
În opinia lui Igor Dodon, cel puțin conducerea in-corpore a Băncii Naționale ar trebui să fie demisă și deschise dosare penale. Conducerea unor organe de supraveghere departamentele care trebuia să preîntîmpine spălarea banilor cum ar fi cele din cadrul Procuraturii Genarale, Centrului Național Anticorupție, și nu au întreprins nicio acțiune. Cu toate că au fost preîntîmpinați.
„Vreau să vă spun că SIS-ul pe parcursul anului precedent a scris zeci de scrisori pe numele președintelui țării, prim-ministrului și organelor procuraturii și CNA unde preîntîmpinau despre ceea ce se întîmplă. Toți au tăcut. Se vede că s-a lucrat în echipă pentru a scoate acești bani, a fost pregătită această operațiune destul de minuțios încă din luna august, atunci cînd Guvernul Leancă și-a asumat angajamentul și responsabilitatea față de parlament și profitînd de faptul că Parlamentul RM nu putea să se convoace au fost introduse modificări în legislație care permit guvernului să acorde garanții de stat pe sume uriașe, pentru că pînă atunci legislația nu permitea acest lucru, însă ei au modificat legislația ca mai tîrziu să meargă conform schemei respective” a concluzionat președintele socialiștilor.