[:md]

 

Despre aceasta președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat după ședința comisiei de anchetă privind situația din sfera bancară, relatează Actualități.md.

Dodon a menționat că astăzi a avut loc una din ultimile ședințe ale comisiei de anchetă care, de fapt, a fost creată la solicitarea socialiștilor. “Dacă nu ridicam noi acestă întrebare probabil nu aflăm multiplele detalii despre furtul de miliarde din sistemul bancar. Vreau să vă spun cîteva constatări de bază la care s-a ajuns în cadrul acestei comisii:

1. Furturile din banca de Economii, Banca Socială și Unibank au avut loc pe parcursul ultimilor ani. În special Banca de Economii după venirea noului investitor, în luna iulie-august 2013, așa numitului businessman Ilan Shor situația din banca de economii nu s-a îmbunătățit, dar s-a înrăutățit în continuare, fapt confirmat și de foștii prim-miniștri care spun că din decembrie 2013 și pînă în noiembrie 2014 în banca de economii situația s-a înrăutățit. Au fost alocate foarte multe credite, din informațiile de care dispunem noi, cu încălcarea legislației.

2. Schema de scoaterea banilor din aceste bănci a fost pregătită minuțios pe parcursul unei perioade îndelungate de timp. În acest sens a fost modificată legislația prin asumarea responsabilității din partea Guvernului Republicii Moldova, în perioada cînd parlamentul nu era functional, în iulie-august 2014, modificări ale legislației care au permis guvernului să dea garanții guvernamentale pentru credite alocate de Banca Națională băncilor comerciale.

3. Doar în luna noiembrie 2014 din băncile comerciale au fost scoase peste 13 miliarde de lei care au fost transferate în zonele off-shore. Paralel cu aceasta banca Națională în baza deciziei guvernului a acordat circa 10 miliarde de lei linie de credit sub 0,1% anuale acestor 3bănci.

4. Situația de pe piața valutară în luna noiembrie-decembrie a fost influențată direct de către aceste ilegalități., de către aceste mișcări a miliardelor din bănci către off-shoruri, astfel presiunea asupra leului moldovenesc în luna noiembrie, deprecierea care a început în noiembrie-decembrie, au fost cauzate anume de aceste scheme. Deprecierea din ianuarie a avut loc inclusiv datorită utilizării de către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a mijloacelor financiare allocate de banca Națională a celor 10 miliarde de lei. În baza acestor mijloace aceste 3 bănci au înregistrat profituri de peste 500 milioane de lei în luna ianuarie 2015. Bani care au fost încasați pe spatele nostru tot din banii nostril, adică s-au jucat cu cursul valutar în baza banilor de la Banca Națională.

5. Problema încă nu a dispărut, problema încă urmează în continuare și situația se Agravează. La data de 27 martie expiră termenul cînd băncile comerciale, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank trebuie să întoarcă Băncii națioanlae aceste circa 10 miliarde de lei. Din informațiile care dispunem acești bani nu vor fi întorși. Astfel, aceasta va fi convertită în datorie internă a guvernului. Acest lucru înseamnă că repectiva datorie va fi o povară pentru bugetul de stat pentru 2015 și anii următori. O povară care deja pentru bugetul deficitar din anul curent poate duce la falimentului întregului stat. Poate duce, apropo, la declararea insolvabilității pentru Moldova și Guvernul Republicii Moldova.

6. Organele de stat nu au făcut față acestei situații, în special este vorba de Banca Națională care nu a dorit să întreprindă acțiunile necesare. Este vorba de Centrul Național Anticorupție, în special direcția de urmărire și preîntîmpinarea spălării banilor, care nu a întreprins absolut nicio acțiune. Este vorbva de alte instituții de forță.

Concluzia la care ajungem noi este că naceste instituții sau au sabotat intenționat, fiind în cîrdășie cu cei care au furat aceste miliarde, sau este vorba de lipsă de profesionalism. Ținînd cont de cum reacționează ei în alte situații probabil este vorba de cîrdășie cu cei care au făcut aceste scheme.

7. Se dorește mimarea anchetei, în special de către PCRM, PLDM și PD, majoritatea parlamentară, din ceea ce văd eu în cadrul discuțiilor care au avut loc și au loc în continuare”, a concluzionat liderul PSRM.

Dodon a precizat faptul că dacă se va încerca să se prezinte un raport secret, socialiștii au pregătit și finalizează acum raportul de alternativă, care va fi prezentat în plenul parlamentului. “Dacă nu ni se va permite vom invita presa și vom prezenta această informație”, a subliniat membrul comisiei de anchetă Igor Dodon.

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ