[:md]
Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a emis o declaraţie în care înaintează Guvernului opt revendicări. Sindicatele ameninţă cu acţiuni de protest în caz dacă aceste solicitări „vor fi trecute cu vederea”, relatează Actualități.md.
CNSM precizează că a formulat revendicările „pornind de la imperativele actuale a Republicii Moldova: stagnarea economiei, condiţiile nesatisfăcătoare de muncă, salariile mici, migraţia forţei de muncă peste hotare, pensiile sub minimul de existenţă, nivelul înalt al tarifelor şi preţurilor la produsele şi serviciile de primă necesitate, la medicamente, politizarea excesivă a funcţiei publice, discredibilizarea instituţiilor statului, în special a Justiţiei şi Procuraturii, deteriorarea imaginii Republicii Moldova peste hotare,
Cerinţele celor peste 450 mii de salariaţi-membri de sindicat, exprimate în Declaraţia Consiliului General al CNSM din 2 aprilie 2015 în legătură cu situaţia social-economică din ţară au fost tratate superficial de ministerele, se mai spune în declaraţie,
Comitetul Confederal al CNSM insistă repetat ca Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova să întreprindă măsuri concrete în vederea realizării următoarelor revendicări:
1. Stabilirea salariului minim pe ţară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui preţurilor de consum.
2. Implementarea cu eficienţă a tuturor pârghiilor de influenţă în vederea minimizării plăţii salariilor „în plic” şi a muncii” la negru”.
3. Neadmiterea introducerii cotei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice.
4. Urgentarea implementării serviciilor de sănătate ocupaţională.
5. Neadmiterea elaborării unui nou Cod al muncii.
6. Reformarea sistemului de pensionare, în vederea simplificării şi unificării formulei de calcul, actualizării venitului asigurat luat în calcul la stabilirea pensiilor, recalculării pensiei persoanelor care activează în câmpul muncii.
7. Neadmiterea majorării tarifelor la energia electrică şi gazele naturale.
8. Neadmiterea lichidării băncilor comerciale: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.