[:md]
Astăzi în cadrul ședinței Parlamentului RM, ministrul Justiției, Vladimir Grosu a prezentat plenului proiectul noii legi cu privire la Procuratură. Deputații Partidului Socialiștilor s-au opus acestui proiect de reformă calificîndu-l drept un eșec la fel cum a fost și reforma MAI și justiției per ansamblu, relatează Actualități.md.
“Despre reforma procuraturii s-a început a se vorbi încă din 2010. În 2013 s-a format un grup de lucru alcătuit din procurori, angajați ai Ministerului Justiției, juriști din cadrul societății civile, care urmau să elaboreze un proiect de lege cu privire la activitatea sistemelor organelor procuraturii.
Astăzi acest proiect de lege privind procuratura se dezbate în Parlament. Constatînd existența mai multor problem care afectează activitatea sistemelor organelor procuraturii s-a constatat necesitatea efectuării intervenții orientate spre sporirea independenței procesuale a procurorilor, spre asigurarea specializării procurorilor pe cause specific, și examinarea oportunităților procuraturilor specializate.
S-a constatat necesitatea intervenției în ceea ce ține de statuarea domeniilor exacte de competență a procuraturii, consolidării și concretizării competențelor procuraturii în domeniul penal etc. Proiectul a fost dezbătut în comisii a fost dezbătut aici în plenul Parlamentului și la drept vorbind a fost dur criticat. Criticat pe merite. Proiectul prevede eliminarea unor competențe ale procuraturii din afara domeniului penal, prin care se exercită apărarea intereselor generale ale societății așa cum prevede de fapt articolul 124 din Constituția RM. Lipsește cetățeanul de un instrument important al statului care garantează apărarea drepturilor și intereselor legitime.
Recomandările comitetului de miniștri al Consiliului Europei privind rolul procurorilor în afara sistemului procesual penal adoptată la 19 septembrie 2012, propune și recomandă ca atribuțiile extra-judiciare ale procurorilor, enunțate și în articolul 124 din Constituția RM să fie păstrate și în continuare. Dar noi nu păstrăm aceste competențe prevăzute de Constituție și considerăm că procuratura și procurorii trebuie să se ocupe doar de domeniul penal. Și aici mă întreb – în situația actuală cînd avem acel furturi de la bănci, atunci cînd miliardele trebuie să fie întoarse, cu ce se va ocupa procuratura?
În realitate procuratura trebuie să se ocupe cu dumneavoastră cei care ați furat miliardele și trebuie să le întoarceți înapoi statului și oamenilor.
Mergem pe proiect. La articolul 8 din acest proiect se prevede ca Procuratura Generală este constituită din subdiviziuni conduse de procurori șefi, s-au de funcționari publici.
A mai rămas să introducem sintagma că “subdiviziunile procuraturii să fie conduse de tractoriști și mulgătoare” și atunci reforma procuraturii va da beneficii scontate, poftim.
Constituția la articolul 125 prevede imperativ că funcția de procuror este incompatibilă cu orice altă funcție, cu excepția activității didactice și științifice.
În același rînd articolul 14 din proiect prevede lărgirea acestor activități cu activități didactice, științifice, de creație, și sportive. Și aici noi iarăși ne întrebăm: noi reformăm procuratura sau facem din procurori comunitatea sportivă a rezervei de muncă stimați deputați? Cu ce ne ocupăm noi?
Prin proiectul propus este desființată procuratura militară. Aici iarăși ne întrbăm: Noi nu avem nevoie de procuratura militară? Oare la noi nu mor ostașii în timp de pace? Oare nu avem crime comise de ofițeri, abuzuri în armată, în poliție, în trupele de carabinieri? Atunci în susținerea acestei idei guvernarea ar trebui să desființeze Ministerul Apărării, Armata Națională! La ce ne trebuie? Toate acestea le aveți la București! Așa ați spus-o la 7 aprilie!
În cee ace ține de procedura numirii în funcție a procurorului general.
Noi constatăm că propunerile incluse în proiect contravin Constituției RM. Contravine numirea procurorului general de către președintele țării. Contravine majorarea termenului de aflare în funcție a procurorului general. De la 5 la 7 ani se propune de a majora acest termen. Violarea Constituției se încearcă de a justifica cu necesitatea excluderii influienței politicului în activitatea procuraturii.
Noi considerăm că în cazul în care se dorește sincer de a lupta cu influiența politicului asupra activității procuraturii atunci trebuie de amendat Constituția și acest proiect de lege în așa mod prin care procurorul general să fie ales de către cetățenii țării. S-au cum s-a propus aici în plenul parlamentului cel puțin să fie ales de către Parlament dar cu 2/3 sau 3/5 din voturi, se discută.
Considerăm că procurorul general trebuie să primească un mandate al poporului sau un mandate mai larg al deputaților pentru a avea posibilitatea să combat infracționalitatea, pentru ca să-I fie dezlegate mîinele în ceea ce ține de combaterea actelor de corupție la nivel înalt. În final stimați deputați noi considerăm că această reformă sau acest proiect de lege propus ca și reformă nu va duce la nimic bun.
Considerăm că această reformă va eșua cum a eșuat și reforma MAI și în ansamblu reforma justiției. Iar faptul că proiectul este propus acum în plină campanie electorală ne duce la gîndul că guvernarea nu dorește în ruptul capului să reformeze cu adevărat organele de ocrotire a normelor de drept. În această ordine de idei noi, socialiștii nu vom susține acest proiect de lege în formula prezentată în Parlamentul RM”, conchis Vasile Bolea.