În pofida criticilor dure din partea experţilor, a societăţii civile, dar şi a opoziţiei, noul proiect de amendare a Codului Audiovizualului, elaborat de PD şi PLDM, a primit astăzi şi avizul Guvernului. Asta după ce săptămâna trecută acesta a fost aprobat, în mare grabă, de către Comisia parlamentară de specialitate, relatează Actualități.md.
 
În aviz se menţionează anumite carenţe de tehnică legislativă. Totodată, atenţionăm autorii la prevederea despre caracterul executoriu al deciziilor CCA cu privire la aplicarea sancţiunilor, care urmează să fie aplicate din data publicării. Considerăm că este abuziv, ele trebuie să fie aplicate numai după ce nu mai pot fi atacate în instanţă”, a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.
 
Amintim că recent Partidul Socialiștilor a emis o declarație în care își ia angajamentul de organizare a unui șir de proteste în apărarea libertății de exprimare din RM.
 
"Coaliţia de la guvernare a demarat o nouă ofensivă împotriva libertății de exprimare în țară. În Parlamentul țării au fost depuse două proiecte de lege, care îngrădesc în modul cel dur libertatea de exprimare și dreptul cetățenilor la informare.
 
Proiectul Partidului Liberal, îndreptat parcă spre „apărarea spațiului informațional național de propaganda și manipularea străină”, interzice retransmiterea programelor informaționale ale canalelor de televiziune de peste hotare, cu excepția celor din UE și SUA.
 
Proiectul comun, înaintat de partidele Democratic și Liberal-Democrat, urmărește monopolizarea completă a piaței mediatice din Moldova, reducînd emisia doar la canalele TV PRIME, Canal 2, Canal 3, Publika TV. Acest proiect de lege, la fel ca și proiectul Partidului Liberal, interzice retransmiterea în Moldova a „programelor TV și radio informaționale, informațional-analitice și ale celor politice, care nu au fost produse în statele membre ale Uniunii Europene”.
 
Aceste proiecte de lege a partidelor așa-numite „proeuropene”, care, fără precedent, întruchipează principiul dublelor standarde, sunt chemate să distrugă pluralismul de opinii în Moldova și să introducă cenzura ideologică. Astfel de proiecte contravin grosolan articolului 19 din Declarația universală a drepturilor omului, articolelor 4 și 32 din Constituția Republicii Moldova. Astfel de proiecte vor discredita totalmente așa numitele „valori europene” în opinia majorităţii cetățenilor Republicii Moldova.
 
Atenţionăm, că reprezentanții OSCE deja au criticat dur amendamentele propuse de autoritățile Moldovei la Codul Audiovizualului și la Legea cu privire la libertatea de exprimare.
 
În ciuda acestui fapt, măsurile dictatoriale, care îngrădesc dreptul cetățenilor Moldovei la informare, se aplică deja astăzi, cînd proiectele scandaloase încă n-au fost adoptate. Astfel, cu cîteva săptămîni în urmă, canalul de televiziune TV7 s-a refuzat de retransmiterea știrilor și programelor analitice ale canalului rus de televiziune НТВ.
 
Pe 27 mai, la ședința Consiliului Coordonator al Audiovizualului unanim a fost aprobată decizia de stopare a retransmiterii canalului «Россия-24», canal, ce nu le convine autorităților. Este straniu că pentru această decizie a votat şi membrul CCA din partea Partidului Comuniștilor Artur Cozma. Partidul lui Voronin, care nu demult s-a arătat nemulțumit de retragerea licenței canalului NIT, astăzi acordă susținere lichidatorilor dreptului la exprimare în Moldova"
ПОДЕЛИТЬСЯ