[:md]

 

Introducerea amendamentelor la codul audiovizualului, privind trecerea la televiziune digitală, nu reprezintă altceva decît monopolizarea pieței mediatice de către oligarhi. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului RM, relatează Actualități.md.

Țîrdea a exprimat poziția fracțiunii PSRM vizavi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova.

Noi demult discutăm aceste reforme de pe cîmpul mediatic. Reformarea CCA-ului, reformarea acestui cod al audiovizualului, și de fiecare dată ne împotmolim în discuții sterile. De fiecare data carul nu se mișcă din loc. După ce a fost subjugat acest Consiliu Coordinator al Audiovizualului, după ce noi înțelegem că piața mediatică din RM este controlată de 2,3 oligarhi, dintre care unul controlează 8 radiodifuzori. Iată că noi încercăm acuma să venim cu cîteva amendamente, care de fapt în viziunea noastră consolidează acest monopol mediatic al acelor cîțiva oligarhi din RM. Pentru noi au apărut foarte multe întrebări la care astăzi nu am obținut niciun răspuns:

De exemplu nu este clar care a fost prețul investițiilor în acest multiplex care chipurile astăzi funcționează? Nu este clar care va fi prețul frecvențelor pentru fiecare radiodifuzor în parte, suma enunțată nouă ne-a părut una hazardată, una lipsită de realitățile economice cît și de cele politice. Nu este clar absolut deloc care vor fi criteriile de selectare, a acestor radiodifuzori în acest prim multiplex? Noi am văzut la Moldtelecom de exemplu cum se puneau radiodifuzorii, unul e PrimeTV, al doilea e Canal 2, al treilea e Canal 3, al patrulea e Publika și așa mai departe.

Cui aparțin aceste canale este foarte clar că-i aparțin domnului Plahotniuc. Cum vor fi în acest multiplex, pe ce criterii vor fi date, ma tem că ne este foarte clar! De ce? Fiindcă nu s-a răspuns la întrebările de mai sus. Cui vor fi date aceste setboxuri la ce cetățeni pe ce criterii?  Mie personal îmi este clar că vo fi date la acei cetățeni care sunt conectați la un anumit partid politic care și contrlează astăzi acest minister la tehnologiilor informaționale. Nu în ultimul rînd nu este clar pentru noi de ce s-a tergiversat pe o perioadă atît de îndelungată. Or acest lucru după cîte înțelegem se produce și în România și in regiunea transnistreană, de noi deja rîde atît presa românească cît și presa din Zimbabwe pentru aceste tergiversări.

Pentru mine este foarte clar faptul că noi din 2006 nu putem trece la acest sistem de televiziune digitală, se datorează faptului că sunt interese oligarhice care vor să monopolizeze încontinuu piața mediatică și piața de publicitate și să mențină grație acestor lucruri controlul politic în RM. Din partea fracțiunii, noi considerăm că prin aceste modificări pe care d-stră le propuneți se poate întîmpla o tentativă de curățare a pieței mediatice de anumiți concurenți mediatici incomozi.

Reieșind din toate acestea fracțiunea PSRM nu va susține aceste modificări care le considerăm că sunt hazardate sunt anti democratice și dacă vreți chiar antieuropene, și care de fapt reprezintă o tentativă foarte clară de uzurpare a pieței mediatice și de consolidare a monopolului oligarchic asupra acestei pieți” a declarat deputaul PSRM.

ПОДЕЛИТЬСЯ