[:md]
În pofida promisiunilor autorităților începutul implementării Acordului de Asociere şi trecerea la regimul de liber schimb comercial nu au fost marcate de creşterea exporturilor moldoveneşti spre ţările Uniunii Europene.Despre aceasta în analiza sa referitor la primul an de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova cu Uniunea Europeană, scrie președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, relatează Actualități.md.
“Dacă în perioada ianuarie-august, 2014, exporturile spre UE au crescut cu 15,8% comparativ cu perioada similară a anului 2013, în septembrie-decembrie 2014, acest indicator s-a redus cu 0,4%. În ianuarie-aprilie 2015, volumul exporturilor spre piaţa europeană a crescut cu doar 0,3%. În total, în perioada de la 1 septembrie 2014 pînă la 30 aprilie 2015, volumul exporturilor spre UE a constituit 850,3 mln. dolari SUA, fiind practic egal cu volumul exporturilor pentru perioada similară anterioară – 850,5 mln. dolari SUA. Altfel spus, exporturile spre piaţa europeană n-au crescut”, scrie liderul PSRM.
Dar, în această perioadă însă subliniază Dodon s-a produs o prăbușire a livrărilor de export spre piaţa rusească. “Exporturile spre Federaţia Rusă au scăzut de 2 ori sau cu 173 mln. dolari SUA. Voi menţiona că instituirea de către partea rusească a unui control mai dur faţă de importurile de produse din Moldova, iar, ulterior, aplicarea interdicţiei asupra livrărilor din Moldova a fructelor, conservelor din fructe şi legume şi instituirea taxelor vamale pentru mai multe mărfuri au avut loc drept consecinţă a nedorinţei părţii moldoveneşti de a purta consultări cu FR în legătură cu trecerea Moldovei la regimul de comerţ liber cu ţările UE”, menționează politicianul.
Potrivit lui Dodon organizarea unor astfel de consultări, atunci cînd ţara (Republica Moldova) aderă la o altă zonă de liber schimb comercial, este prevăzută nu doar de Acordul cu privire la zona de liber schimb comercial a ţărilor CSI, ci şi de Acordul de Asociere a RM cu ţările UE.
“Minusul de 173 mln. dolari SUA reprezintă balanţa totală a comerţului exterior al Moldovei cu ţările UE şi FR în perioada de acţiune a Acordului de Asociere. Acestea sînt pierderile directe ale ţării noastre din cauza politicii „vectoriale” dezechilibrate a autorităţilor. Rămînînd fără profituri de pe urma comerţului liber cu UE, noi am suportat mari prejudicii în comerţul cu Rusia. În final, noi am obţinut o scădere a volumului total al exporturilor cu 13,4%, în perioada 1 septembrie 2014 – 30 aprilie 2015”, concluzionează Dodon.
Textul integral aici.