[:md]
Cele mai mari aşteptări ale cetățenilor de la semnarea acordului cu UE, erau legate de deschiderea pieţei europene şi creşterea, drept consecinţă, a exporturilor de mărfuri moldoveneşti, de creşterea activismului investiţional şi a fluxului de investiţii din străinătate, de susţinerea financiară din exterior a reformelor şi dezvoltarea sectoarelor prioritare însă nu s-a întîmplat deloc conform așteptărilor cetățenilor.Despre aceasta în analiza sa referitor la primul an de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova cu Uniunea Europeană, scrie președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, relatează Actualități.md.
Perioada iniţială a implementării Acordului de Asociere nu s-a caracterizat prin creştere a activismului investitorilor străini. “În decursul trimestrului IV al anului 2014 – I trimestru al anului 2015 (Biroul Naţional de Statistică prezintă datele despre activităţile investiţionale nu lunar, ci trimestrial), volumul investiţiilor realizate de întreprinderile străine s-a redus cu 27%, iar a întreprinderilor cu capital străin a rămas la nivelul perioadei similare precedente”, scrie Dodon.
Potrivit politicianului indicii prezentaţi reflectă faptul că evoluțiile pozitive în ceea ce privește investitorii străini au lipsit. “Despre aceasta vorbesc şi „Recomandările asociaţiilor de afaceri în scopul excluderii presiunilor la efectuarea activităţilor de business”, elaborate şi adresate autorităţilor de investitorii străini, care activează în Moldova. Printre autori figurează Camera de Comerţ şi Industrie a SUA în Moldova, Asociaţia Businessului European şi Asociaţia Investitorilor Străini. Investitorii străini atrag atenţia asupra faptului că autorităţile pierd timpul pentru căutarea de noi investitori, dar nu depun eforturi pentru a facilita condiţiile de activitate pentru cei care deja activează în Moldova, că sînt încălcate drepturile de proprietate, funcţionarii comit interpretări arbitrare ale legislaţiei fiscale şi ale celorlalte norme legislative, care sînt sistematic încălcate de instituţiile şi agenţiile publice etc. Este semnificativ faptul că documentul a apărut în aprilie 2015, în a opta lună de implementare a Acordului de Asociere”, mai adaugă liderul PSRM.
Fostul ministru al economiei mai subliniază că, conform datelor balanţei de plăţi, intrările nete de investiţii străine în economia naţională, în trimestrul IV al anului 2014, s-au redus cu 3%, iar în trimestrul I al anului 2015 au crescut aproximativ de 3 ori. Dar „fenomenul investiţional” de la începutul lui 2015 se explică printr-o bază foarte modestă pentru comparaţie (în trimestrul I, 2014, afluxul de investiţii străine directe s-a micşorat de 2,5 ori). Plus la aceasta, volumul intrărilor investiţionale este cu mult mai modest decît volumele înregistrate în perioadele precedente. Astfel, în trimestrul I al anului 2007, afluxul de investiţii străină era de 1,2 ori mai mare decît în trimestrul I al lui 2015, iar în perioada similară a anului 2008 – de 1,3 ori.
“Astfel, semnarea Acordului de Asociere a Moldovei cu ţările UE nu a generat şi o creştere a atractivităţii investiţionale a republicii noastre şi nu a modificat climatul investiţional”, conchide Igor Dodon.
Textul integral al analizei aici.