[:md]

 

Fermierii riscă să rămână fără banii obţinuţi din subvenţionarea agricolă şi ameninţă cu proteste sub alte lozinci decât cele economice, iar Minsiterul Finanţelor comunică despre faptul că în buget nu există resurse pentru aceste plăţi, relatează Actualități.md cu referire la adevarul.

Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că ordinele de plată privind restanţele la subvenţiile agricole din anul trecut au fost transmise Ministerului Finanţelor. Totuşi, din cele 200 de milioane de lei care le datorează statul fermierilor, au fost alocate doar 20 de milioane de lei.  

Solicitat de Adevărul Moldova, Serviciul de Presă al Ministerului Finanţelor a comunicat că acum nu există resure suficiente în buget pentru achitarea acestor bani. „Pe parcursul lunii curente urmează să fie executate şi alte ordine de plată în acest sens. Totodată, comunicăm că, transferurile de la bugetul de stat se efectuează în limita posibilităţilor  pe măsura încasărilor la bugetul de stat, prioritate fiind salariile şi plăţile sociale”, a declarat reprezentanta Ministerului, Cristina Nicolau.   

În acelaşi timp, preşedintele Uniunii producătorilor agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari susţine că în cazul în care nu vor îşi vor primi subvenţiile, fermierii vor organiza proteste fără precedent.

Reacţia va fi foarte dură. Fermierii deja discută despre faptul ca în câteva săptămâni să iasă la proteste. Sunt diferite propuneri, inlcusiv de a crea un partid sau de  ieşi sub anumite lozinci politice. Sigur că pe fundalul problemelor existente, când agricultorii se confruntă cu o criză financiară de nedescris, dacă se mai adaugă şi neachitarea acestor restanţe sau achitarea lor cu o mare întârziere, atunci poziţia fermierilor va fi cu mult mai radicală. Putem să ne aşteptăm la o aşa-zisă reacţie explozivă printre agricultori. Şi aşa suntem în situaţia când în societate poate avea loc o „explozie” în orice moment, însă în cazul fermierilor este vorba de proteste sub lozinci cu totul altele decât cele economice”, a declarat Alexandru Slusari. 

Potrivit reprezentantului fermierilor, cheltuielile în sectorul agricol ca urmare a deprecierii leului au crescut cu circa 40%, nu există practic acces la creditare sau la alte surse de finanţare, iar nivelul de decapitalizare este unul fără precedent, criza financiară fiind cea care va duce la falimentarea celor care activează în agricultură.

"Nu este problema fermierilor că avem aşa o debandadă în ţară. Nu fermierii sunt cei care au furat miliardul şi vedem care au fost consecinţele în lanţ. Noi totuşi mai sperăm şi facem presiunea necesară pentru a obţine aceste subvenţii. Statul este cel care a creat această situaţie şi trebuie să îşi îndeplinească angajamentele faţă de fermieri”, a mai spus Slusari.   

Menţionăm că agricultorii deja au depus la AIPA cereri de subvenţionare pentru anul curent în valoare de 250 de milioane de lei. Fondul de subvenţionare în acest an este de 610 milioane de lei. 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ